Hlavní obsah

Silná bouřka v Montaně zabila a zmrzačila 11 tisíc ptáků

Novinky, tcs

S nevídanou pohromou se musí potýkat ochranáři u jezera Big Lake v americkém státě Montana. Silná bouře doprovázená krupobitím a tornády, která se minulou neděli oblastí prohnala, po sobě kromě poničených domů zanechala i 11 tisíc zabitých či zmrzačených pelikánů, kormoránů a kachen.

Foto: Montana FWP

Silná bouře s krupobitím zahubila u jezera tisíce ptáků.

Článek

Řádění živlů vypuklo v neděli večer místního času. Lidé v okolí hlásili rozsáhlé škody na domech a kroupy velikosti baseballového míčku. Bouřku doprovodil vítr o rychlosti 110 kilometrů za hodinu.

Lidé zranění neutrpěli, bouře se však stala pohromou pro populaci vodních ptáků na jezeře Big Lake. Jezero je hnízdištěm pro desítky tisíc ptáků, biolog Justin Paugh odhaduje, že během bouřky jich bylo zabito nebo zraněno 11 až 13 tisíc, což činí 20 nebo 30 procent celkové populace vodního ptactva.

Mezi oběťmi ničivé bouře jsou kachny, pelikání či kormoráni ušatí. Ptáci, kteří byli zmrzačeni, mají nejčastěji zlomená křídla a je nepravděpodobné, že dokážou přežít. Experti se obávají, že ptactvo by následně mohly zdecimovat choroby a infekce šířící se rozkládajících se mrtvol.

Odbor životního prostředí státu Montana jezero pečlivě monitoruje pro případ, že by se situace vymkla kontrole. „Na druhou stranu, hladina jezera je stále pokryta ptactvem, které je živé a zdravé. Život jde dál,“ dodal Paugh s tím, že tyto přirozené tragédie živočišné říše se prostě jednou za čas stávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám