Hlavní obsah

Sex je v Egyptě tabu

– KÁHIRA

Téma ženské sexuality zůstává v arabském světě nadále tabu. O tom se přesvědčila francouzská tvůrkyně Jocelyne Saabová, které egyptské úřady odmítly povolit natočit film Dunjá (Světský život). Na filmu se přitom slíbila podílet řada egyptských filmových hvězd.

Foto: Martin Seidl
Článek

Cenzurní komise jej zakázala s tím, že napadá Egypt a islám, že podněcuje ke zhýralosti a zabývá se tématem ženské obřízky, citovala původem libanonská režisérka kritiku cenzurní komise. Jeden z jejích členů Madkur Sábit uvedl: "Cenzoři scénář jednomyslně odmítli, protože útočí na tradice a tvrdí, že v Egyptě není žádná naděje na pokrok".

"Dotkla jsem se tabuizovaného tématu - milostných či sexuálních vztahů dnešních mladých lidí, obřízky a ženské rozkoše," přiznává Saabová. Podle ní však téma ženské obřízky není námětem filmu. "Námět je univerzální, netýká se jen Východu," dodává s tím, že se tento týden proti odmítnutí scénáře k snímku, který měl vzniknout ve francouzsko-egyptské koprodukci, odvolala.

Hlavní hrdinka filmu Dunjá je 23letá Egypťanka, která se chce stát profesionální tanečnicí a v konfliktu mezi moderním životem a tradicemi zděděnými po předcích se snaží najít svou cestu.

Saabová není první filmový tvůrce, který naráží na cenzuru ve stále konzervativnější egyptské společnosti. Dnešní filmy jsou podstatně puritánštější než egyptské snímky z 50. a 60. let, kdy egyptská kinematografie zažívala zlatý věk.

Reklama

Výběr článků

Načítám