Hlavní obsah

Šestiletá dívenka porazila šachového šampióna

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simen Agdestein vyhrál již sedm norských šampionátů v šachu a je jedním z nejlepších norských šachistů posledních desetiletí. Je to tedy tak trochu pozdvižení, že jej porazila šestiletá dívenka Lykke-Merlot Helliesenová. Nutno dodat, že se tak stalo během exhibice, kdy hrál Agdestein simultánně proti devíti malým dívkám na šachovém soustředění.

BEZ KOMENTÁŘE: Šestiletá holčička porazila v šachu několikanásobného mistraVideo: Stormester and Stormester

 
Článek

Mladá hvězdička Lykke-Merlot byla jedinou z devíti dívek, které se podařilo šampióna porazit. I tak to však vyvolalo v norských médiích pořádný poprask. A Agdestein se po hře nevymlouval, ba naopak. Mladé hráčce vysekl poklonu.

„Hrála úžasně. Je daleko lepší než (Magnus) Carlsen, když mu bylo šest let,” porovnal mladou šachovou hráčku s norským šachovým velmistrem pro místní deník The Local.

Malé Lykke-Merlot se podařilo dostat s pěšákem až na konec šachovnice a figurku proměnila v královnu, čímž získala nad svým soupeřem velikou výhodu. Když vypršel čas, nedokázala se ubránit nadšení a vítězně zvedla ruce nad hlavu.

Kuriózní je, že dívka hraje šachy zatím prý jen šest měsíců v místním klubu v Sandefjordu. Její matka o ní tvrdí, že už od útlého věku projevuje výjimečnou inteligenci, když už ve třech letech uměla otci zavázat kravatu pěti různými způsoby.

„Je tou hrou fascinovaná. Šachy ji baví, ale my jsme ji do toho nikdy netlačili,” dodala matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám