Hlavní obsah

Sázka na opice se pro vesnici změnila v noční můru

Novinky, vps

Ve vesničce Sien-feng v čínské provincii Sečuán chtěli před více než deseti lety povzbudit turismus, a z nedalekých hor proto převezli divoké makaky a usídlili je ve vesnici. Plán se vydařil a návštěvníci se hrnuli. Jenže po letech se sázka na opice obrátila proti vesničanům.

Foto: Profimedia.cz

Makaci vytvořili skupinky, které se vzájemně napadají.

Článek

Podle Čínské státní televize přivezli v roce 2003 do vesnice 73 opic. Ze začátku šlo vše perfektně. Našli se investoři, a vznikl tak park, v němž opice pobývaly.

Do vesnice jezdily tisíce návštěvníků týdně, v roce 2014 ale přišel zlom. Zemřel totiž hlavní investor Čeng-ku Čou, parku postupně začaly docházet kvůli špatnému vedení peníze a nakonec musel být uzavřen.

Foto: Profimedia.cz

Opice si zvykly na jídlo od lidí

Opice se tak musely začít starat samy o sebe, což byl problém, protože v tu dobu už jich bylo 600, tedy víc než obyvatel vesničky. Makaci zvyklí na kontakt s lidmi začali vesničany terorizovat. Ničili úrodu, kradli jídlo, a dokonce i napadali lidi.

„Místní přestali vysazovat plodiny, protože kvůli opicím stejně nemůžou nic sklidit,“ citoval web Beijing News místního vesničana Che Fu-minga.

Foto: Profimedia.cz

Turista krmí makaka

Zhruba půlku opic se podařilo přesunout zpět do hor, zbylých 300 ale zůstalo ve vesnici a jejím okolí a pryč je nedostala ani značná snaha vesničanů odlákat je do divočiny. Zatím jim tak nezbývá nic jiného než si zvyknout na hlučné sousedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám