Hlavní obsah

Šampaňské vylovené z moře se vydražilo za milión

Právo, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariehamn

Přes milión korun vynesla v přepočtu dražba první láhve šampaňského Veuve Clicquot, vylovená loni ze dna Baltu u Aland: téměř 200 let staré šumivé víno se na aukci ve finském Mariehamnu totiž prodalo za 30 tisíc eur a vytvořilo nový rekord. Ten dosud držela láhev značky Dom Perignon Rose ročník 1959, která se loni prodala za 27 600 eur.

Článek

„Je to láhev emocí, protože toto víno je přímo od madam Clicquotové,“ řekla Fabienne Moreauová, historička slavné značky. Připomněla tak Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardinovou, která v 19. století svůj proslulý vinařský podnik osobně řídila. Vysoká cena podle historičky „potvrzuje hodnotu vína i prestiž podniku“.

Láhev koupil zájemce ze Singapuru, který si za dalších 24 tisíc eur přibral ještě láhev Juglaru. I to je značka šampaňského vína, ta se však na rozdíl od Veuve Clicquot dneška nedožila.

Obě láhve podle expertů pocházejí z let 1825–1830.

Správa finského souostroví Alandy chce nyní z dražby vylovených lahví udělat každoroční rituál, který by lákal i turisty. Kromě 46 lahví Veuve Clicquot má k dispozici 95 Juglarů a čtyři láhve jiné proslulé značky, Heidsieck.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám