Hlavní obsah

Samopal kalašnikov se dožil šedesáti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Kdyby nebylo druhé světové války, mohl být se jménem Michaila Kalašnikova spojován třeba nějaký úspěšný model traktoru. Německá invaze do tehdejšího Sovětského svazu však způsobila, že se mladý inženýr z Altaje začal věnovat vývoji zbraní. Přesně před 60 lety, dva roky po konci nejkrvavějšího konfliktu v lidských dějinách, představil první prototyp pušky, která se pod názvem AK-47 stala nejrozšířenější střelnou zbraní na světě.

Článek

"Když jsem ji vymýšlel, myslel jsem jen na obranu vlasti před nepřítelem," řekl sedmaosmdesátiletý Kalašnikov. Starý bělovlasý pán je stále hlavním konstruktérem zbrojovky v Iževsku, která vyrábí modernější verzi jeho světoznámé zbraně. Boje s nacisty podle konstruktéra ukázaly výhody samopalů nad jednorannými puškami. První plány na svou pušku vypracoval v roce 1944, do prototypu vývoj dovedl v roce 1947. 

Puška AK-47 byla po zkouškách přijata do výzbroje tehdejší Rudé armády v roce 1949. Dodnes jsou její verze ve výzbroji více než pěti desítek zemí světa. Odhaduje se, že ve světě existuje okolo 70 miliónů zbraní systému kalašnikov.

Přesto před časem vyzval konstruktér světové politiky k větší zodpovědnosti při obchodu se zbraněmi. "Spím klidně. Nejsem to já, kdo je vinen. Mí potomci ale neuměli využít mé zbraně pro blaho a mír," prohlásil Kalašnikov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám