Hlavní obsah

Šachovou figurku koupil za pár stovek. Teď má cenu milionů

Novinky, tcs

Omšelou figurku šachového pěšce před více než půl stoletím za pět liber zakoupil majitel antikvariátu. Nikdy ji ale neprodal a v rodině se udržela po další dvě generace. Současný majitel teď zjistil, jaké má štěstí. Figurka patří mezi takzvané šachové figurky z ostrova Lewis pocházející z 12. století. Cena figurky se pohybuje v řádech milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Figurka bojovníka vyrobená z mrožího klu sloužila při šachové hře jako pěšec.

Článek

Šachové figurky z ostrova Lewis jsou vzácným artefaktem z 12. století, který dokládá rozšíření šachové hry mezi severskými národy. V roce 1831 jich 93 bylo nalezeno na břehu zátoky Uig na ostrově Lewis ve Vnějších Hebridách. Pět figurek bylo ztraceno, až letos se konečně jedna objevila. Informoval o tom britský Guardian.

V pondělí oznámil aukční dům Sothesby, že figurku pěšce vyrobenou z mrožího klu hodlá prodat v aukci. Cenu odhaduje na 600 tisíc až milion liber (17,4 až 29 milionu korun). Dražit vzácnou figurku hodlá v červenci.

Aukční síň jméno majitele tají, prozradila alespoň nedávnou historii téměř devět set let staré figurky.

Obchodník se starožitnostmi, dědeček současného majitele, ji koupil v roce 1964 ve skotském Edinburghu. Tehdy ho vyšla na 5 liber, v dnešních cenách to je zhruba 100 liber (2900 korun).

Foto: Profimedia.cz

Detail šachové figurky staré téměř 900 let.

Po jeho smrti si figurku ponechala jeho dcera, která o tom, jak vzácná malá necelých devět centimetrů vysoká figurka je, neměla ani ponětí. „Věřila, že je figurka něčím speciální. Možná že má magickou moc. Řadu let ji měla uloženou v šuplíku, pečlivě zabalenou v malém pytlíku. Občas ji rozbalila, aby se mohla pokochat její krásou,“ vysvětlil současný majitel.

Figurka má hodnotu milionů

Figurky z ostrova Lewis byly vyrobeny někdy mezi lety 1150 až 1200 a jsou patrně islandského či norského původu. Vnější Hebridy byly tehdy ovládány vikingy. Většina figurek pochází ze čtyř rozdílných šachových souprav, 15 z nich je pak pro jinou deskovou hru.

Reklama

Výběr článků

Načítám