Hlavní obsah

Rybářka vylovila z hlubin podivného tvora. Má velké štěstí, že se ho nedotkla

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děsivé stvoření vytáhla z moře rybářka Alyssa Ramirezová v Port Isabel v americkém Texasu. Nejprve si myslela, že jde jen o chomáč řas, ale posléze se tvor začal hýbat. A měla štěstí, že se svého úlovku nedotkla, protože v tomto případě děsivý vzhled odpovídá i nebezpečnosti tvora.

Foto: Profimedia.cz

Ohnivý červ

Článek

Když Ramirezová podivného tvora z moře vytáhla, neváhala a natočila si ho. „Vypadalo to jako žížala vyzbrojená do boje,“ popsala svůj první dojem rybářka. Na záběrech se stvoření svíjí a spolu s ním se pohybují i jeho štětiny.

Ve skutečnosti se jedná o tvora, který se kromě tropických oblastí Atlantiku vyskytuje také ve Středozemním moři a je postrachem pro turisty, kteří jezdí plavat například do Chorvatska. Je známý pod názvem ohnivý červ.

Chorvatsko znepokojují ohniví červi v moři. Způsobují zdravotní komplikace

Cestování

Ohnivý červ (Hermodice carunculata) obývá většinou hlubiny moře. Začíná se ale objevovat i na mělčině, kde ohrožuje plavce. Tělo má pokryté drobnými jehličkami, pomocí nichž vypouští do oběti toxiny. Ty mohou způsobit velkou bolest a zdravotní komplikace.

„Doufám, že to zaujme ty, kteří chtějí objevovat rozmanitost přírody. Ten tvor je fascinující,“ svěřila se Ramirezová, která svůj úlovek alespoň ve formě videa poslala Správě národních parků v Texasu. Mořského červa samotného pak bez újmy poslala zpátky do vod Atlantského oceánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám