Hlavní obsah

Rybáři nasadili do boje s lachtany umělou kosatku

Rybáři z malého města Astoria v americkém státě Oregon se rozhodli použít k plašení lachtanů konkurujících jim v lovu ryb nevídaného „strašáka“. Do moře nasadili obrovskou umělou motorovou kosatku, která se pohybuje v pobřežních vodách, kde se letos usadilo nebývalé množství ploutvonožců.

Foto: Joshua Bessex/Daily Astorian, ČTK/AP

Umělá kosatka, kterou v Oregonu nasadili k plašení lachtanů.

Článek

Lachtani obvykle u pobřeží u desetitisícového města Astoria tráví zimní měsíce a jakmile se oteplí, zamíří na sever. Jenže letos zůstali i přes jaro a stovky jich jsou k vidění přímo v místním přístavu. Rybáři se kvůli nim obávají o úlovek.

Foto: Joshua Bessex/Daily Astorian, ČTK/AP

Úřady doufají, že umělá kosatka zastraší stovky lachtanů v přístavu v Astorii.

„Tisíce pracovních míst jsou u nás v ohrožení... A my jednoduše nemáme peníze na stavbu bariér. Nezbývá nám nic jiného než hledat nápaditá a levná řešení,“ řekl agentuře Reuters ředitel přístavu Jim Knight.

Foto: Joshua Bessex/Daily Astorian, ČTK/AP

Umělá kosatka vydává zvuky, které v řeči velryb znamenají, že je čas na jídlo.

Osm metrů dlouhá kosatka, kterou u pobřeží vypustili ve čtvrtek, má lachtany zahnat nejen svým zjevem a pohybem, ale především zvuky.

Z jejích ozvučených útrob se totiž mají šířit tóny, které v řeči velryb znamenají, že po úspěšném lovu je čas na jídlo. Podle Knighta by se právě tohoto jim dobře známého signálu mohli lachtani zaleknout a nadobro zmizet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám