Hlavní obsah

Ruský patriarcha Kirill dostal nabídku na zlatý mobil s brilianty

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patriarchu Kirilla (na snímku) si vybrala za prvního zákazníka ruská firma, která ve Švýcarsku vyrábí luxusní mobily. Hlavě ruské pravoslavné církve se chystá věnovat exkluzivní model nové „pravoslavné“ série. Jeho kryt zdobí kříž a nápis „Spasi i sochrani“ (zachraň a uchovej), který se v Rusku používá na špercích.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský patriarcha Kirill

Článek

Kryt je ze zlata, jež se používá pro zdobení kupolí chrámů. Tlačítka se třpytí pravými brilianty. Cena je od zhruba 400 tisíc do 1,5 miliónu rublů (asi 170 tisíc až 640 tisíc korun).

„Už jsme se obrátili se žádostí na patriarchát. Několik telefonů bychom chtěli vysvětit,“ řekl zástupce firmy.

Společnost se již dříve snažila zaujmout luxusními telefony pro poslance ruské Státní dumy. Jejich kryty zdobil kromě briliantů zlatý státní znak.

Patriarchova tisková služba se ale nechala slyšet, že patriarcha Kirill „zlatý telefon nepotřebuje“, a doporučila firmě, aby peníze z prodeje věnovala na stavbu chrámu.

Mobil pro moskevského patriarchu

„Zlaté mobily nepřiblíží jejich majitele k bohu,“ reagoval mluvčí. Ruská média nicméně v minulosti upozornila na Kirillovu zálibu v luxusu. Novináři ho například zachytili na jachtě, která mu prý patří, nebo s hodinkami za 30 tisíc dolarů (760 tisíc Kč).

V reakci na to pak Kirill zakázal „šperkování“ církevního inventáře.

Mnozí duchovní nicméně mají za to, že přepych patří k prezentaci církve. Bývalý mluvčí moskevského partriarchátu Vsevolod Čaplin například vysvětlil, že jde o „projev její společenské prestiže“.

Reklama

Výběr článků

Načítám