Hlavní obsah

Rusko prý má v plánu vybudovat na Marsu jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruští vědci oznámili podle zpravodajského serveru BBC News záměr vybudovat na Marsu jadernou elektrárnu. Všechny nezbytné technické nákresy jsou prý už kompletní, a po několika drobných vylepšeních bude vše připraveno na zahájení stavebních prací.

Článek

Elektrárna by měla být po částech dopravena do vesmíru a začít fungovat do roku 2030. První mimozemský jaderný závod bude sloužit trvalé badatelské základně, která by podle přesvědčení ruských vědců mohla na rudé planetě vyrůst během příštích třiceti let.

Podle zástupce hlavního inženýra Rudé hvězdy - státní vědecké společnosti přidružené k ruskému ministerstvu jaderné energetiky - bude elektrárna vybudována v hornaté oblasti Marsu, patrně v jednom z kaňonů. Bude vyrábět dost elektřiny, aby byly budoucí ruské mise na planetě plně soběstačné, a k její údržbě bude zapotřebí nanejvýš šest inženýrů.

Jak na Mars dopravit stavební prvky?

Podle vědců je elektrárna prakticky připravena k výstavbě - teď už jen zbývá najít způsob, jak ochránit personál a okolní životní prostředí před radiací. Jediným problémem je, jak dopravit hotové obytné bloky na stavební pozemek vzdálený 300 miliónů kilometrů od Země.

Odborníci mají v plánu dodat těžší vybavení na Mars pomocí automatického přistávacího modulu - takového jako je modul Beagle 2, který nyní míří k rudé planetě s evropskou sondou Mars Express. Choulostivější vybavení by podle vědců měla na planetu dopravit kosmická loď s posádkou. Ta by pak postavila jak elektrárnu, tak vědeckou základu pro všechny budoucí expedice.

Reklama

Výběr článků

Načítám