Hlavní obsah

Ruská vesnička je v obležení 56 ledních medvědů

Novinky, tcs

Horké chvíle na studeném severu zažívají v těchto dnech obyvatelé odlehlé vesničky Ryrkajpij. V okolí obce se totiž usídlilo nejméně 56 ledních medvědů usilovně hledajících potravu. Obyvatelé teď nepouští děti samotné ven a utvořili speciální medvědí hlídky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lední medvědi hodují na mršinách tuleňů u vesnice Ryrkajpij na Dálném východěVideo: Reuters

 
Článek

Pro obyvatele vesnice v odlehlém koutě Čukotského poloostrova to není nová situace. Podobnou zažili už loni, kdy se však v blízkosti vesnice pohybovalo odhadem přes dvacet šelem. Ryrkajpij totiž leží v blízkosti migrační trasy ledních medvědů.

Na přítomnost ledních medvědů jsou obyvatelé zvyklí, obyvatele děsí však jejich nezvykle velký počet způsobený pravděpodobně letošním abnormálně teplým počasím v regionu. „Téměř všichni medvědi jsou vyhublí. Jsou tu dospělí samci, adolescenti i matky s mláďaty,“ uvedla pro server Siberian Times Taťjana Miněnková z Medvědí hlídky organizace WWF.

Foto: AFP PHOTO / World Wildlife Fund Russia / Maksim DYOMINOV, Profimedia.cz

Poblíž vesnice se to medvědy jen hemží. Tito byli vyfotografováni 3. prosince.

Na mysu Koževnikov, kde vesnička leží, se lední medvědi krmí zdechlinami tuleňů, které tu zbyly z léta po velké tulení kolonii. Vesnice proto zřídila speciální medvědí hlídky, které mají za úkol medvědy monitorovat a udržet od vesnice v bezpečné vzdálenosti.

Kdosi namaloval nápis T-34 na ledního medvěda

Koktejl

K pracovníkům WWF Miněnkové a Maksimu Deminovovi se do hlídky přidali i dobrovolníci z vesnice. Objíždí vesnici na sněžných skútrech, které případné medvědí vetřelce odehnat. Odstřel ledním medvědů je v Rusku ilegální, hlídky jsou však vyzbrojeny zbraněmi s gumovou municí, která by měla na odstrašení stačit.

Na Nové zemi vyhlásili stav nouze kvůli invazi ledních medvědů

Zahraniční

Místní úřad zatím zrušil veškeré veřejné akce, děti se nesmějí pohybovat bez doprovodu a do školy a ze školy je dopravuje autobus. Školy a školky navíc hlídají další dobrovolníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám