Hlavní obsah

Roztržitý virtuos zapomněl ve vlaku housle za 5,8 miliónu

LONDÝN

Houslista Robert Napier nikdy nezapomene na hrůzný okamžik, kdy stál na perónu a viděl odjíždět vlak, z něhož právě vystoupil. Ve voze totiž zapomněl housle za přibližně 5,8 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Nejsou housle jako housle.

Článek

Housle jsou dílem benátského mistra Mattea Goffrillera z roku 1698. Unikátní nástroj byl ohodnocen londýnskými odborníky na 180 tisíc liber, tedy v přepočtu na něco kolem 5,8 miliónu korun. Napierova pojišťovna Allianz nabídla nálezci odměnu ve výši deseti tisíc liber (asi 320 tisíc korun), pokud nástroj majiteli vrátí.

Osudného 29. ledna letošního roku vystoupil Napier z vlaku na lince Londýn Paddington – Taunton v Bedwynu. "Byl to hrůzný moment, když jsem si uvědomil, jak vlak odjížděl, že jsem je tam nechal,“ uvedl Napier pro BBC. Přestože okamžitě kontaktoval provozovatele linky, který vlak v Tauntonu prohledal, po houslích se slehla země.

"Umístil jsem je do sítě na věci před sedadlem, a když jsem přijel do Bedwynu, vystoupil jsem z vlaku a prostě je tam nechal. Měl jsem s sebou svou aktovku a kabát, jako když běžně cestuji,“ vyprávěl roztržitý muž.

Housle byly společným dědictvím také jeho dvou bratří a dvou sester, kteří stejně jako on zdědili nástroj po matce Elizabeth Huntové z Wellingtonu v hrabství Somerset. Ta za druhé světové války rozveselovala vojáky hrou na instrument jako členka kvartetu Ebsworth. Později projela s houslemi Indii, Afriku a Německo.

Reklama

Související články

Synagogou zněly virtuózní housle

Koncertní večer nazvaný Fritz Kreisler a Jasha Heifetz - legendární židovští houslisté 20. století uvedl minulý čtvrtek ve Španělské synagoze houslista Boris...

Výběr článků

Načítám