Hlavní obsah

Rozsvěcení vánočního stromu si v Praze nenechaly ujít tisíce lidí

Tisíce lidí si v sobotu nenechaly ujít tradiční rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze. Mnozí návštěvníci ale mohli světelné divadlo pozorovat jen ze vzdálenosti několika desítek metrů. Blíž se totiž nedostali. Přeplněné byly i okolní ulice. V centru metropole i na dalších jejích místech místech začaly také vánoční trhy. Konají se i v mnoha městech po celé republice.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Dvacetimetrový smrk z Nespek na Benešovsku rostl 72 let. Dřevorubci ho pokáceli v neděli. Letos ho ozářilo na 100 000 LED žárovek. Visí na něm půlmetrové ozdoby v podobě andělů, jablek či perníčků.

Strom rozsvítila nová primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Slavnostní rozsvěcení trvalo zhruba dvě minuty a doprovázela je hudba Antonína Dvořáka. Postupně se rozzářily jednotlivé části stromu, nakonec pak kometa na vrcholku smrku. Původně měla světelná show začít v 17:00. Zhruba deset minut po plánovaném začátku dav nespokojeně pískal. Jakmile se rozzářily první diody, nad zástupem se objevily stovky displejů mobilních telefonů a fotoaparátů. Lidé si vše natáčeli.

Mnozí z těch, co se na světelné divadlo vypravili, ale neuspěli. Na Staroměstské náměstí se totiž nedostali. Ústí okolních ulic bylo ucpané. Ještě před začátkem davy lidí odcházely z náměstí pryč, jiní se tam naopak tlačili. Policisté pak přehradili například Železnou ulici u Karolina zátarasy. Z prostoru se tak dalo jen vycházet.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vánoční strom

Pražský magistrát předem upozorňoval na to, že na akci bývá každoročně hodně lidí. Z bezpečnostních důvodů doporučoval rodinám s malými dětmi a kočárky či lidem se zdravotními potížemi a pohybovým omezením, aby na místo raději nechodili a podívali se na rozsvícení stromu v televizi. Na pořádek dohlíželo osm desítek strážníků a 30 policistů. Na místě byli záchranáři i hasiči.

Před 11 lety na Staroměstském náměstí vánoční strom spadl. Zranil tehdy pět lidí, nejvážněji britského turistu. Ten se pak u soudu domohl odškodnění. Od neštěstí věnují pořadatelé výběru stromů a jejich ukotvení zvýšenou pozornost. „Dva metry stromu jsou v kotvící jámě. Je upevněn ocelovými lany a byl prověřen odborníky, zda je zdravý,” uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vánoční strom na Staroměstském náměstí

Na Staroměstském náměstí začaly také vánoční trhy. Stánky rozmístili pořadatelé kolem Husovy sochy. U stromu je letos volněji. U smrku bude stát od neděle betlém s živými zvířaty. Stánky na vánočních trzích na Staroměstském i Václavském náměstí budou mít otevřeno od 10:00 do 22:00, ty s občerstvením až do půlnoci. Trhy potrvají do začátku ledna. Konají se i na dalších místech Prahy a v mnoha dalších městech republiky.

Vánoční strom se o víkendu rozzáří také na Hradě. O první adventní neděli ho v 16:00 rozsvítí manželka prezidenta Ivana Zemanová. Současně zahájí tradiční sbírku na pomoc dětem z SOS dětských vesniček. Do jiné sbírky na pomoc dětem mohou zájemci přispět i na Staroměstském náměstí, kde je kasička.

Reklama

Výběr článků

Načítám