Hlavní obsah

Romští neplatiči budou v noci svítit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Za několik týdnů možná potkáte v Košicích při večerní procházce svítící Romy. Nebude to žádný zázrak, ani přírodní úkaz, ale výsledek boje košického magistrátu proti neplatičům nájemného.

Článek

Na košickém romském sídlišti Luník IX. totiž neplatiči dluží magistrátu na nájemném, za elektřinu, plyn a vodu už přes 300 miliónů korun. Vodárny proto neplatičům odpojily vodu.

Romové to řeší tak, že odpojili radiátory a ohřívanou vodu na topení využívají na koupání. "Nechceme posílat své děti do školy špinavé, tak to řešíme tímto způsobem," přiznávají Romové.

Svícení jim nevadí

Magistrát chce způsobu využívání vody z radiátorů zabránit tím, že do vody namíchá speciální fosforeskující látku. "Kdo se bude koupat v této vodě, bude večer svítit," tvrdí mluvčí košického magistrátu Zuzana Bobríková.

Takže za několik dní mohou mít Košice další atrakci - svítící Romy. "Nám to nevadí, že budeme svítit. Neodradí nás to a budeme se dál mýt teplou vodou z radiátorů," prohlásil jeden z obyvatelů sídliště.

Reklama

Související články

Slovenští Romové možná natočí svůj sitkom

Slovenští Romové chtějí prosadit, aby se na Slovensku natočil autentický sitkom z prostředí Romů. S tímto návrhem přišel v pátek za ministrem zahraničí...

Výběr článků

Načítám