Hlavní obsah

Rodina měla za pohovkou Michelangelův obraz za pět miliard

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buffalo

Podívejte se za pohovku, možná tam máte pět miliard. Tak by se dal shrnout příběh rodiny Koberových z amerického Buffala, která nechávala za pohovkou zděděný, nedokončený obraz Piety, zobrazující Pannu Marii se zmučeným tělem Ukřižovaného. Netušili že autorem obrazu nebyl nikdo jiný než Michelangelo. Cena "zagaučového" kusu se odhaduje na 300 miliónů dolarů (přes pět miliard Kč).

Článek

Koberovi obrázek jednoho dne sundali, když ho zasáhl tenisový míček. Netušili, jakou má cenu. Cesta za odhalením slavného autora začala v roce 2003, kdy podplukovník Martin Kober odešel do výslužby a rozhodl se splnit slib, který dal svému obci, že zjistí původ obrazu.Obrátil se na aukční síně, historiky a nakonec kontaktoval jednoho z předních  znalců Michelangelova díla v Itálii, Antonia Forcellina.

Forcellino nakonec přes počáteční skepsi souhlasil s návštěvou, aby si obrázek o rozměrech 48,3 x 63,5 cm prohlédl. Nakonec se z toho zrodilo zatím největší dobrodružství jeho života, které popisuje ve své knize Ztracená Pieta. Zkoumáním došel k přesvědčení, že jde skutečně o Michelangela.

Expert zdokumentoval i historii obrazu

"Ve skutečnosti je tato Pieta mnohem hezčí než obraz, než verze, kterými se chlubí Řím a Florencie," řekl listu New York Post Forcellino, který dílo prověřil i rentgenovými a infračervenými paprsky. Prosvěcování mimo jiné odhalilo opravy během malby díla, což u kopií a falz není běžné. Navíc však dokázal zrekonstruovat cestu, kterou obraz doputoval až k rodině z Buffala.

Michelangelo podle Forcellina namaloval nalezenou Pietu v roce 1545 jako dar pro přítele. Později se přes dva kardinály dostal do rukou německé baronky Villani. Ta obrázkem odměnila svou oblíbenou dvorní dámu Gertrudu Youngovou, která byla švagrovou Koberova pradědečka a poslala obraz do Ameriky v roce 1883.

Definitivní potvrzení autorství je těžké, ale pokud se shodne dostatečné množství expertů, bude to stačit, aby se Koberovi stali opravdu velmi zámožnou rodinou. Obraz se už mezitím přestěhoval zpoza gauče do bankovního sejfu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám