Hlavní obsah

Orosený půllitr s krásně napěněným pivním mokem už nemusí být jen dílem zručného číšníka, ale je možné jej natočit "strojově." Skupina holandských studentů totiž vyvinula robota, který umí natočit perfektní pivo.

Robot, který umí točit pivo

Hermannovi, který je jedním z pěti prototypů, to prý trvá minutu a 11 vteřin. Studenti z Technické univerzity v Darmstadtu jej zkonstruovali tak, aby natáčel pěnivé německé pšeničné pivo pod přesně požadovaným úhlem.

Při práci na vývoji nového robota prý studenti též kladli velký důraz na "estetickou" stránku věci - což znamená, že pivo musí mít pořádnou čepici z pěny. Konstrukční náklady neměly přesáhnout požadovaný limit, aby bylo možno Hermanna vyrábět sériově. "Nechceme soutěžit s hospodskými," řekl profesor Thomas Weber z darmstadtské univerzity. "Chceme jen jim a jejich číšníkům usnadnit život."

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků