Hlavní obsah

Řidičky jsou svědomitější, řidiči zručnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Přestože jsou ženy řidičky častým terčem výsměchu mužů, představují menší riziko, že způsobí vážnou dopravní nehodu. Na druhé straně jsou muži při řízení zručnější. Vyplývá to ze studie rakouského Kuratoria pro dopravní bezpečnost, jež zkoumalo nehody motoristů mladší věkové kategorie.

Foto: Město Karviná
Článek

"Mladé ženy mají relativně - po zohlednění řidičského výkonu - o 25 procent méně nehod než mladí muži. Kromě toho se méně často zraní, protože se v menším rozsahu podílejí na vážných nehodách. Avšak při parkování anebo couvání poškozují plechy auta," uvedl autor studie Martin Winkelbauer.

Ženy si alkohol neodpustily

Představitelé silnějšího pohlaví jsou častěji viníky při nehodách na křižovatkách či na silnicích s obousměrným provozem. Důvodem je sebepřeceňování, špatný odhad situace a příliš rychlá jízda. Zato zručnost je u mužů na vyšší úrovni než u žen.

Něžnější pohlaví je svědomitější při používání bezpečnostních pásů. Ženy také méně usedají za volant v podnapilém stavu. Přesto bylo zjištěno, že loni si každá desátá žena neodpustila před jízdou sklenku alkoholu, což ve srovnání s rokem znamená nárůst o polovinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám