Hlavní obsah

Recesista se snažil prodat Belgii za 270 miliónů korun

Novinky, Famous
BRUSEL

Provozovatelé internetové aukce eBay museli ze svých stránek stáhnout nabídku na prodej Belgie. Království o třech částech se snažil recesista vydražit za deset miliónů eur, v přepočtu tedy asi 270 miliónů korun. Inzerát byl zveřejněn na belgické národní mutaci serveru a lákal zájemce různými výhodami. Mezi ty méně atraktivní patřil národní dluh ve výši 300 miliard eur.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vtipálek prodával Belgii dokonce po částech.

Článek

Vtipálek také naráží na národnostní identitu Belgičanů. Inzerát totiž prodává království na tři územní části - Flandry, Brusel a Valonsko. Vlámské Flandry a francouzské Valonsko přitom jako samosprávné celky ovládají separatistické nálady.

"Království může být koupeno jako celek (ale nedoporučuje se to)," uváděl inzerát. Prodejce také nabízel jako bonus krále a jeho dvůr.

"Server nemůže zprostředkovávat prodej čehokoli virtuálního či nerealistického," zdůvodnil stažení inzerátu mluvčí eBay Peter Burin.

Za autora nabídky se považuje bývalý novinář Gerrit Six, který začal Belgii prodávat za jedno euro. Po šestadvaceti přihazováních se cena vyšplhala na 10 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám