Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour se vydal na svůj poslední let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Florida

Raketoplán Endeavour ve středu odletěl na zádech speciálně upraveného Boeingu 747 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Při svém posledním letu míří nejmladší z amerických raketoplánů do Los Angeles, kde by měl přistát v pátek. Od konce října bude vesmírné plavidlo vystaveno jako exponát v Kalifornském vědeckém středisku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketoplán Endeavour se vydal na poslední cestuVideo: Reuters

 
Článek

Endeavour se měl na svou poslední cestu vypravit už v pondělí, kvůli špatnému počasí ale americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jeho cestu dvakrát odložil. Boeing s raketoplánem na zádech tak odstartoval ve středu v 13:20 našeho času.

Středeční let zakončí letadlo s raketoplánem večerním mezipřistáním v Houstonu. Ve čtvrtek ráno zahájí další etapu letu, kdy se přesune na Edwardsovu základnu amerického letectva v Kalifornii. V pátek letadlo s Endeavourem dorazí do Los Angeles.

Raketoplán bude vystaven v muzeu

Po přistání v Los Angeles technici sejmou raketoplán z letadla a přesunou ho do hangáru. V něm zůstane několik týdnů, než ho mechanici upraví k přesunu do Kalifornského vědeckého střediska.

V polovině října se Endeavour vydá ulicemi Los Angeles do muzea. Přesun potrvá dva dny a losangeleské úřady kvůli němu budou muset pokácet asi 400 stromů a dočasně odstranit stovky sloupů elektrického vedení a pouličního osvětlení. Kalifornské vesmírné středisko však slibuje, že za pokácené stromy nechá vysázet 1000 nových.

Endeavour byl sestrojen jako náhrada za raketoplán Challenger, který explodoval při startu v roce 1986. Poprvé letěl do kosmu v roce 1992, celkem ho NASA vyslala na 25 vesmírných misí a dohromady strávil ve vesmíru 296 dní. Svou poslední misi absolvoval loni na přelomu května a června, kdy vzal astronaut Andrew Feustel do vesmíru i českého Krtečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám