Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour se spojil s ISS

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketoplán Endeavour se v pátek ve 20:02 spojil s Mezinárodní kosmickou stanicí (ISS). Pokud se v noci úspěšně připojí na energetický systém vesmírného komplexu, pobude u stanice do 20. srpna.

Článek

Endeavour se vydal na misi STS-118 k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) ve čtvrtek 9. srpna v 0:36 našeho času. Během čtvrtku provedla posádka raketoplánu tradiční testy OBSS, které probíhají při každém letu kosmického korábu od tragédie Columbie v roce 2003.

Mechanická ruka s kamerou a laserem prohlédla tepelný šít a náběžné hrany. Žádné poškození ale nalezeno nebylo. Analýza dat ze startu ukázala, že došlo k uvolnění devíti kousků izolační pěny a tři z těchto kousků zasáhly Endeavour. Došlo k tomu 24, 58 a 173 sekund po startu. Podle vedení NASA ale k žádnému poškození tepelného štítu nedošlo a start byl označen jako bezproblémový.

Další preventivní prohlídka tepelného štítu proběhla v pátek ještě před připojením raketoplánu k ISS. Při tradičním manévru RPM (Rendezvous pitch maneuver) se Endeavour otáčel o 360° a posádka ISS snímkovala jeho tepelný štít. Záběry poputují na Zemi k další analýze.

První výstup do kosmu v sobotu

Ještě v noci bude z nákladového prostoru raketoplánu vyzdvižen hlavní náklad - další z částí příhradového nosníku S5. Jedná se o malý díl o délce 3,4 m, šířce 4,5 m a výšce 4,3 m. Úkolem této části nosníku je oddělit díly S3/S4 a S6 od slunečních panelů.

Stejně tak by měl být zapojen systém SPTS (Station-to-Shuttle Power Transfer System), který umožní, aby byl Endeavour napájen z energetického systému ISS a mohl tak u stanice pobýt o několik dní déle. Na úspěchu připojení SPTS závisí délka celé mise, pokud by se to nepovedlo, musel by se Endeavour od ISS odpojit o několik dní dříve a zrušen by byl i čtvrtý výstup do kosmu. První výstup do kosmu je naplánován již na sobotu od 19. hodin našeho času.

Kromě segmentu S5 dovezl Endeavour plošinu a nový setrvačník, který slouží k zajištění orientace stanice v prostoru. Členka posádky Barbara Morgan pak plánuje několik výukových programů pro studenty. Pokud půjde vše dobře, přistane Endeavour na Zemi 22. srpna.

Všechny významné okamžiky mise vysílá na internetu živě NASA TV. Multimédia z příletu k ISS najdete na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Související články

Raketoplán Endeavour odstartoval k ISS

Americký raketoplán Endeavour odstartoval z floridského Mysu Canaveral ve čtvrtek 0:36 SELČ k Mezinárodní kosmické stanici (ISS), ke které dorazí v pátek...

Výběr článků

Načítám