Hlavní obsah

Puntíkovaná zebra je hříčkou přírody

Téměř pokaždé, když si příroda pohraje s pevně zažitými pořádky, vyvolá neotřelost zájem lidí. Zebra, která má místo pruhů bílé puntíky, ke hříčkám přírody rozhodně patří a v keňské rezervaci Maasai Mara vyvolalo mládě pozdvižení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Proč mají zebry pruhy? Ani vědci se neshodnou.

Článek

Vzácně zbarvené zvíře objevil průvodce a fotograf Anthony Tira, který jeho fotografii umístil na facebookovou stránku rezervace, kde malá zebra vzbudila pozornost. Mládě ale překvapilo i jeho samotného - zpočátku si totiž nebyl jistý, co neobvyklé zbarvení způsobilo.

„Nejdřív jsem si myslel, že tu zebru někdo odchytil a nabarvil nebo poznačil kvůli sledování migrace,” citoval průvodce keňský list Daily Nation. Zbarvení zvířete ale způsobila porucha melaninu, uvedl Tira, podle něho bylo méně než týden staré mládě nakonec pojmenováno. Zebra přilákala do části parku stovky turistů, kteří zde v tuto roční dobu jinak sledují migraci pakoní.

Srst jako nevýhoda

Podle odborníka na divoká zvířata zatím ochranáři podobnou zebru v parku Maasai Mara nezaznamenali. Zebry s podobnou poruchou, které se narodily v jiných afrických rezervacích, se obvykle nedožily více než šesti měsíců. Podobně jako u zvířat trpících albinismem představuje totiž neobvyklá srst pro zvíře nevýhodu při přežití.

Vědci se jednoznačně neshodnou, jakou funkci pruhy u zeber plní. Někteří odborníci tvrdí, že vzorování chrání zvířata před hmyzem, protože bodavý hmyz, jako jsou například ovádi, se vzorované srsti spíše vyhýbá. Jiní badatelé zastávají tezi, že pruhy dělají dravcům potíže při pátrání po kořisti.

Reklama

Výběr článků

Načítám