Hlavní obsah

Pulihrášek v Brně je nezvyklý pomník pivařům i Mendelovi

Právo, Miroslav Homola
Brno

Brno má o další raritu a turistickou atrakci více - umělecké dílo z použitých starobrněnských půllitrů ve tvaru hrášku, které nese název Pulihrášek. O objektu rozhodovali sami Brňané, přičemž vybírali z několika návrhů mladých umělců. Pulihrášek je na veřejném prostranství na Mendlově náměstí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pulihrášek po dokončení

Článek

Výběrem Pulihrášku vzdali hlasující hold významnému vědci a objeviteli základních zákonů dědičnosti Johannu Gregorovi Mendelovi (1822 – 1884). Ač pocházel z Hynčice na severní Moravě, své převratné pokusy uskutečnil právě v Brně, v augustiniánském klášteře na Mendlově náměstí.

Tady prováděl experimenty s křížením hrachu a sledováním potomstva a o svém výzkumu vedl pečivé zápisky. Na jejich základě pak formuloval tři pravidla – tzv. Mendelovy zákony dědičnosti. Pokusy s hrachem mu sice vynesly titul „otec genetiky“, slávy se však za svého života nedočkal a oceněn byl až posmrtně. Dnes Mendelův odkaz v Brně připomíná a nese jeho jméno i univerzita, muzeum i náměstí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Osazování Pulihrášku pivními sklenicemi

Hlasování o podobě netradičního objektu odstartovalo u příležitosti představení Škopku, tedy nového pivního půllitru značky Starobrno. Při Starobrněnské letní noci na centrálním náměstí Svobody v červnu letošního roku byly vystaveny návrhy sedmi mladých umělců, o kterých lidé hlasovali. Tři nejúspěšnější z nich pak postoupily do hlasování na Facebook, kde s velkým náskokem 586 hlasů zvítězil Pulihrášek Natalie Chalcarzové a Václava Kociána.

Je osazen tisícovkou půllitrů

Samotná výroba a další práce na Pulihrášku začaly již v létě a trvaly do začátku října.

„Velmi složitá i nákladná byla výroba konstrukce, která unese velkou zátěž a bude přitom stabilní. Podle návrhu autora ji zhotovil zámečník. Konstrukce se následně osazuje přibližně tisícovkou starých půllitrů, takže vznikne koule o průměru více jak dva metry,“ řekla za značku Starobrno marketingová manažerka Zdenka Mindlová.

Objekt s pomocí zámečníka, statika a dalších odborných profesí vytvářeli sami autoři díla. V noci bude Pulihrášek svítit speciálním zeleným světlem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám