Hlavní obsah

Psi zachraňují psy darováním krve

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když podstupuje operaci člověk, potřebuje životadárnou tekutinu – krev. Stejné je to i u zvířat. Domácí mazlíčky také trápí zdraví nebo se dostanou do nesnází. Stejně jako u lidí proto existují psí krevní banky a registr dárců.

Psi zachraňují psy dárcovstvím krveVideo: Novinky

 
Článek

Sedmiletý rotvajler Brek Argie z chovu Horký dech podstoupil jako půlroční štěně operaci, protože ho srazilo auto. Potřeboval nutně krev, které se mu dostalo od jiného psa. Proto majitel dnes sedmiletého krasavce neváhal, když ho na veterinární klinice v pražských Stodůlkách poprosili, zda by Brek mohl krev darovat.

„Už jsme tu jednou krev dávali. Jsme v registru, a kdykoliv by bylo potřeba, stačí zavolat. Brek je klidný pes a odběry zvládá dobře,“ řekl Novinkám majitel Vladimír Růženec, který se dříve živil výcvikem psů. Není proto divu, že ho šedesátikilový rotvajler na slovo poslouchá a během odběru se ani nehnul.

Vyšetření

Ideální dárce je pes od jednoho do osmi let a platí, že čím větší, tím lepší. Minimálně musí mít pětadvacet kilo. Fena nesmí v době odběru hárat a neměla by být po štěňatech. Pes musí být zdravý a pravidelně očkovaný.

Foto: Novinky

Lékař zkušeně zavádí psovi jehlu do krční žíly.

Než dojde k samotnému odběru, tak se zvířeti odebere malé množství krve, aby se stanovil biochemický profil. Z něj veterináři zjistí, jak jsou na tom orgány, krevní cukr, bílkoviny v krvi a krevní obraz.

Odběr z krku

„Pokud je všechno v pořádku, tak se hned přistoupí k samotnému odběru. Variant, odkud krev odebírat, je několik, ale nejrychlejší je odběr z krční žíly. Tady je ale potřeba, aby ten pes byl klidný, a ne agresivní nebo hyperaktivní,“ vysvětlil zvěrolékař Jiří Boštička s tím, že pokud je tento odběr neproveditelný, dá se brát krev ještě z žil na nohou. To však trvá déle a ne vždy jsou psi dostatečně trpěliví.

Během jednoho odběru pes daruje až 450 mililitrů krve. Ta se pak nadále zpracovává stejně jako u lidí. Zvlášť se separuje plazma, která se dá použít do jednoho roku, a zvlášť červené krvinky, jež se díky speciálnímu roztoku mohou skladovat až šest týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám