Hlavní obsah

První snímky Marsu ze sondy jsou skvělé

Velké nadšení vzbudily první snímky ze sondy Mars Raconnaissance Orbiter (MRO). Vědci se shodují, že takhle výborné fotografie ani nečekali. Jsou ostré, jasné a lze na nich rozeznat objekty o velikosti sedm a půl metru.

Článek

MRO však ještě není na své oběžné pracovní dráze ve výšce pouhých 254 km. Až se tam dostane, dokáže rozeznat i metrové objekty. Jednobarevný snímek pořízený z výšky 2489 km se skládá z desti expozic s červeným filtrem. Zobrazuje plochu 49,8 x 23,6 km a lze na něm jasně vidět duny i krátery.

"Tento snímek je strhující" řekl Alfred McEwen, který je v týmu MRO zodpovědný za kameru HiRISE. Jeho nadšení je pochopitelné - tým HiRISE totiž část testovacího snímku zvětšil a kvalita je i tak vynikající.

MRO obíhá kolem Marsu už dva týdny, ale na svou stálou oběžnou dráhu se dostane až na konci tohoto roku. Sonda má za úkol hledat na povrchu vodu a pomoocí speciálních přístrojů měřit chemické a magnetické vlastnosti planety. Jejím úkolem je i vyhledat vhodné místo pro přistání lidské posádky.

Reklama

Související články

Na oběžné dráze Marsu je další sonda

K Marsu se blíží nejvyspělejší sonda, jaká kdy byla vyslána k nějaké planetě. Družice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerického Národního úřadu pro letectví...

Výběr článků

Načítám