Hlavní obsah

První mládě v plzeňské zoo je letos dlouhokrčka

Právo, pab
PLZEŇ

Plzeňská zoologická zahrada letos přivítala na svět první mládě. Jde o vzácnou želvu dlouhokrčku Sienbenrockovu, čímž se počet odchovaných druhů želv ve zdejší zoo zaokrouhlil na deset. "Máme z toho velkou radost, protože v zajetí se velmi zřídka množí. Většinou, co jsme odchovávali, byly v poslední době suchozemské druhy," uvedl hlavní zoolog Vítězslav Honsa.

Foto: SVČ Lužánky

V této budově Studio Lávka sídlí.

Článek

Ošetřovatelé se zpočátku mýlili, protože se domnívali, že se narodí jiný druh želvy. V nádrži, kde se zvířata chovají, jsou totiž dva druhy.

"Přímo na místě, kde jsme vyhrabali vajíčka, byla samička jiného druhu. Tak jsme měli celou dobu vejce v inkubátoru pod názvem jiné želvy. Teprve po devadesáti dnech inkubace, když želva prorazila skořápku, jsme zjistili, že má dlouhý krk a že se tedy jedná o dlouhokrčku," pokračoval Honsa.

Devítigramový plaz měří šest centimetrů a z toho jenom krk má polovinu. Podle Honsy zatím nelze určit jeho pohlaví. "To se ukáže až za několik,měsíců," upřesnil zoolog. 

Dlouhokrčka je typicky vodní želva pocházející z Nové Guiney. Výhradně se pohybuje ve vodě, živí se rybami ale nepohrdne ani drobnými savci a různými červy.

Dlouhokrčku se zatím žádné z dalších zoologických zahrad v České republice nepodařilo odchovat. Vzhledem k tomu, že se na trhu objevují pouze dospělí jedinci, je nepravděpodobné, že by se podařilo rozmnožit dlouhokrčku i některému ze soukromých chovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám