Hlavní obsah

Přistání na jednom z nejnebezpečnějších letišť dávají pilotům zabrat

Novinky, vps

Letiště Gustava III. na ostrově Svatého Bartoloměje je označováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě. Přistání tam nejsou vůbec jednoduchá, a když fouká třeba silný boční vítr, piloti můžou mít docela dost starostí. Ukazuje to video, jehož autor zachytil na konci května právě několik přistání v nepříznivých větrných podmínkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přistávací dráha pod kopcem a silný vítr daly pilotům zabratVideo: DezRosswess, Newsflare.com

 
Článek

Ranvej na nevelkém letišti měří 650 metrů, a aby se na ni piloti dostali, musejí napřed přeletět těsně nad silnicí vedoucí nad letištěm a poté sestoupat přes prudký kopec. Na konci dráhy se pak nachází pláž.

Vzhledem ke složitým podmínkám přistávají na letišti většinou stroje s kapacitou maximálně 20 pasažérů. Největší letadlo, jakému kdy bylo povoleno tady přistát, je de Havilland Canada DHC-7 s kapacitou 50 pasažérů a délkou 25 metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání, po kterém jsou cestující vděční za pevnou půdu pod nohama

Přistání na malém letišti jsou lákavou atrakcí pro turisty, kteří si umění pilotů často natáčejí. Můžou to dělat hned z několika míst. Na vrcholu kopce nad ranvejí si mohou vychutnávat, jak nízko nad nimi letadla přelétají, z druhého konce ranveje zase mohou sledovat, jak piloti zvládnou klesání přes travnatý svah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám