Hlavní obsah

Princ Felipe se oženil s novinářkou

– MADRID
Právo, Novinky, ČTK, Jaroslav Zbožínek

Španělský korunní princ se v sobotu dopoledne oženil s bývalou televizní novinářkou Letizií Ortizovou. Prstýnky si vyměnili krátce po jedenácté hodině v madridské katedrále Panny Almudénské. Obřadu bylo přítomno 1 400 hostů, mezi nimiž jsou představitelé různých království a dále také politické osobnosti. Do Madridu přijel i bývalý český prezident Václav Havel s manželkou.

Článek

Na Madrid se dopoledne snesl déšť, který však neodradil tisícovky obyvatel, kteří se shromáždili před katedrálou. Nevěstu musel kvůli nepřízni počasí dovézt černý luxusní Rolls Royce těsně před katedrálu. Novomanželé se po obřadu odebrali do baziliky Panny z Atochy, kde nevěsta odevzdá svatební kytici Panně Marii.

Felipe měl na sobě slavnostní vojenskou uniformu, nevěsta Letizia šaty od návrháře Manuela Pertegaze. Róba je ušita z hedvábného tylu světlé perleťové barvy s vyšíváním a vlečkou dlouhou tři metry.

Španělé si Letizii oblíbili

Felipe se s Letizií seznámil před půldruhým rokem, kdy pracovala jako a moderátorka státní televize TVE. Princ přitom nebude jejím prvním manželem: před šesti lety se provdala za svého někdejšího profesora Alonse Guerrera, s nímž se ale po roce a půl rozvedla.

Ani Felipe není ve vztazích se ženami žádný začátečník. Reportéři bulvárních plátků kdysi hledali budoucí španělskou královnu například v osobě norské modelky Evy Sanmunové, s níž se princ rozešel koncem roku 2001.

Údajně snad i proto, že si španělské konzervativní kruhy nepřály, aby se jejich královnou jednou stala žena, která předváděla spodní prádlo.

Dokonalá královna přichází

Letizii si zato většina Španělů oblíbila, jako reportérku i nastávající členku královské rodiny. Podle průzkumu, jehož výsledky tento týden zveřejnil list El Mundo, jsou bezmála dvě třetiny obyvatel země přesvědčeny, že bude jednoho dne "perfektní královnou". Pouhých necelých devět procent respondentů si myslí opak.

Přípravami na královský sňatek, který sledují čtyři tisíce novinářů ze 34 zemí, žil Madrid již celé týdny předem. Královský palác a katedrála Almudena, kde si Felipe a Letizia řekli "ano", jsou vyzdobeny 80 vzácnými tapisériemi ze 16. až 18. století.

Bezpečnostní síly v pohotovosti

Perné chvíle zažívají španělské bezpečnostní služby. Madrid je stále ještě omráčený z březnových pumových atentátů na třech nádražích, které si vyžádaly na dvě stovky mrtvých a více než tisícovku raněných.

Na klidný průběh ceremonií tak v ulicích dohlíží 20 tisíc policistů a strážníků, v pohotovosti je také 750 členů záchranné služby a 40 hasičů a pro jistotu byl na dnešní den nad Madridem uzavřen i vzdušný prostor pro leteckou dopravu.

Důvod pro mimořádná bezpečnostní opatření je rovněž fakt, že cílem atentátu se před 98 lety stala již zmíněná svatba Alfonsa XIII. s Victorií Eugenií de Battenberg.

Jeden anarchista tehdy způsobil krveprolití, když z balkónu hodil na kočár s novomanželi bombu. Nálož ukrytá v květině cíl nakonec nezasáhla, protože její dráhu změnila tramvajová trolej. Třiadvacet přihlížejících však zahynulo.

Reklama

Související témata:

Související články

Madrid žije sňatkem korunního prince

Více než čtvrt miliónu lidí zaplavilo v pátek centrum španělského Madridu, kde si zítra v jedenáct hodin dopoledne řeknou své ANO korunní princ Felipe a bývalá...

Výběr článků

Načítám