Hlavní obsah

Při úplňku hrozí infarkty i nespavost, tvrdí vědci

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včely se nejvíce rojí při úplňku a v novém měsíci. Ve stejné době roste aktivita žížal i agresivita zvířat. Podle německého listu Die Welt však stále nové a nové výzkumy exaktně potvrzují zkušenost, že věrný průvodce Země působí také na člověka a že jeho vliv nelze spojovat jen s náměsíčností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejvíce si vliv Měsíce uvědomujeme v záležitostech kolem spánku. Průzkum v Německu ukázal, že dvě pětiny lidí soudí, že Měsíc má na jejich noční odpočinek pronikavý vliv: uvádějí, že zejména za úplňku mají potíže s klidným spaním.

Možná mají pravdu, ale jsou jen hříčkou vlastní paměti, která si vybírá: pamatovat si ta probuzení, kdy do postele silně svítí Měsíc, je pro náš mozek jistě snazší, než registrovat veškerá probuzení.

Na zajímavou souvislost mezi Měsícem a člověkem narazili před pár lety experti britské telekomunikační společnosti BT. Zaujal je nevysvětlitelný růst počtu hovorů a připojení k internetu v určitých dnech roku. Když hledali vysvětlení, zjistili, že jich prudce přibývá právě ve dnech před úplňkem.

Že by lidé tou dobou skutečně nemohli spát? Naznačovala by to studie univerzity ve švýcarském Bernu. Sledování pokusných osob ukázalo, že za úplňku spí lidé v průměru o 19 minut méně, než v jiných dnech. Snad je mátlo intenzivní světlo plného Měsíce.

Souvislost s Měsícem se našla dokonce i ve statistice zranění, způsobených pokousáním od zvířat. Když ji pracovníci nemocnice v britském Bradfordu analyzovali, zjistili, že „obzvláště hodně pacientů s pokousáním zvířat bylo do nemocnice dopraveno při úplňku“.Snad ani zvířata nemohou pod plným Měsícem dobře spát, Anebo jsou kvůli úplňku agresivnější.

Náměsíčnost i bez Měsíce?

Měsíc je tak výraznou součástí naší existence, že se s ní už po tisíciletí spojuje všechno možné - od plodnosti přes počasí až po smrt. Řada lidí se pokouší „žít podle Měsíce“ a věří, že si tak pomůžou na zahrádce, při podnikání i třeba při rozhodování, kdy jít pod chirurgický skalpel.

Rovněž do těchto představ vnáší věda korekce. Nepodařilo se například potvrdit lidovou moudrost, že Měsíc má vliv na porodnost. Před pár lety sice italští biofyzici tvrdili, že v době úplňků přibývá porodů, pozdější výzkum v Německu to ale nepotvrdil.

„Nemohli jsme najít žádnou souvislost (mezi Měsícem a porody),“ uvedl vedoucí německého týmu Oliver Kuss. A Němci to vzali opravdu důkladně: prozkoumali čtyři milióny porodů během 470 měsíčních cyklů, tj. téměř za 40 let. Stejně tak se neprokázalo, že by fáze Měsíce nějak souvisely s ženským menstruačním cyklem.

Nejasný je vliv Měsíce na náměsíčnost. Řada vědců tvrdí, že v tomto případě jde o poruchu spánku, která se zemským satelitem nesouvisí. Jiný názor má psychiatr Eckart Rüther z univerzitní kliniky v Göttingenu: „Existuje více případů, kdy si rodiče po měsíce a roky vedli kalendáře o náměsíčnosti svých dětí. Byla zjištěna souvislost mezi náměsíčností a úplňkem “.

Viditelná vazba existuje i mezi Měsícem a infarkty - aspoň to tvrdí lékaři nemocnice v indickém Čennaji. Když totiž prozkoumali své statistiky o nemocích srdce a oběhového systému, zjistili, že za úplňku řešili o 20 procent infarktů více, než v jiných dnech.

A už desítky let mohou vědci i nadšenci hloubat nad tím, že v době úplňku jsou lidé zvlášť citliví na červenou barvu, zatímco modré si moc nevšímají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám