Hlavní obsah

Přemnožené ropuchy budou v Austrálii likvidovat masožraví mravenci

Novinky, Jakub Kynčl
Canberra

Už několik let v Austrálii bojují s přemnoženými jedovatými ropuchami obrovskými. Tamní vědci nyní přišli s ideou, jak jejich počet snížit. Do boje s nimi chtějí nasadit domorodé masožravé mravence. Tento nápad má své příznivce, ale i odpůrce.

Článek

Ropucha obrovská není jen tak ledajaká žába. Jak už její název napovídá, je rozměrově nepřehlédnutelná a narozdíl od dalších druhů žab je také o poznání odolnější. Australané si tyto rupuchy dovezli na svůj kontinent proto, že potřebovali zničit velké množství brouků. Ropuchy se však za uplynulých 70 let přemnožily a Austrálii zcela zamořily, protože tam nemají přirozeného predátora.

Nyní lidé naopak hmyz využijí, aby jim ropuchy likvidoval. Přišli na to, že jejich jediným potenciálním soupeřem by mohli být masožraví mravenci. Vzhledem k tomu, že jed ropuch působí smrtelně pouze na obratlovce a těmi mravenci nejsou. Problémů je ale hned několik. Vědci se musí zejména ujistit, zda by časem nehrozilo přemnožení těchto mravenců, a tedy ještě něco horšího, než se děje nyní s ropuchami.

Stejně tak se zoologové bojí o přežití původních ropuch na kontinentu. První zjištění bylo ovšem velmi pozitivní, mravenci totiž původní ropuchy nezabíjí. Potravu hledají přes den a tyto ropuchy vylézají ven hlavně v noci. Navíc jsou narozdíl od ropuch obrovských rychlé a mravencům dokážou utéct. Jejich velké příbuzné při útoku mravenců ovšem stojí jako zmrzlé a nechají se sníst zaživa.

Anketa

Je nasazení mravenců na ropuchy obrovské dobrým nápadem?
Ano
37 %
Ne
63 %
Celkem hlasovalo 3148 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám