Hlavní obsah

Pražská ZOO ukrývá protiletecký kryt z druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V zoologické zahradě v pražské Troji můžete zavítat nejen na prohlídku pavilonů a výběhů se zvířaty, ale také do protileteckého krytu z období druhé světové války. Repliku ZOO vybudovala v historické skalní štole poblíž Velké voliéry dravců.

Pražská ZOO ukrývá protiletecký kryt z druhé světové válkyVideo: Novinky

 
Článek

Ve vstupní části štoly, která jako protiletecký kryt za války skutečně sloužila, tehdejší dobu připomíná vybavení a zvuková kulisa. Návštěvníkům také nabízí informace o období nacistické okupace v pražské ZOO. Historie štoly ve skále sahá až do 50. let 19. století.

„Štola ve skále byla dlouhé roky uzavřena mříží a obestřena tajemstvím. Říkalo se, že to byla viničná chodba, která vedla až ke kapli svaté Kláry nad zámkem, nebo že sloužila jen jako skladiště věcí. Podle jedné fámy se dokonce v místě vyskytovala spousta jedovatých plynů,“ řekl Martin Smrček, vedoucí oddělení programu a obsahu pražské ZOO.

Foto: Novinky

Historie štoly ve skále sahá až do 50. let 19. století.

Pracovníci Národního muzea společně s geology a pracovníky zoologické zahrady se rozhodli místo ve skále pod dnešní Zakázankou prozkoumat. Zjistili, že štolu dlouhou jen několik desítek metrů v 50. letech 19. století patrně vyhloubili podnikatelé, kteří tehdy měli právo na kutání rud v Troji. Později byl na základě nálezů ve štole popsán do té doby neznámý minerál paracomquimbit.

Za druhé světové války pak její vstupní část sloužila jako protiletecký kryt pro zaměstnance zoologické zahrady a pro lidi, kteří zde bydleli.

„Štolu jsme přepracovali do stavu za druhé světové války, do doby jak to asi vypadalo během náletů na Prahu v únoru 1945 a v době Pražského povstání. Budovali jsme ji podle vyprávění pamětníků. Je velice jednoduše zařízena lavicemi,“ doplnil Martin Smrček.

Foto: Novinky

V krytu je zachycena dobová atmosféra podle vyprávění pamětníků.

Zpřístupněná historická štola je první novinkou v areálu pražské ZOO pro letošní sezonu. V následujících týdnech čeká návštěvníky ještě otevření velemlokária či herního areálu pro děti s názvem Rezervace Bororo.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám