Hlavní obsah

Pražská zoo ukázala vzácné lvy indické

Praha

Po měsíci a půl byla v pražské zoo odstraněna rákosová clona, která zakrývala tři vzácné lvy indické. Návštěvníci si nyní mohou zvířata prohlédnout v pavilónu šelem a plazů, do venkovního výběhu budou vpuštěna až na jaře.

Lvi indičtí v pražské zooVideo: Novinky

 
Článek

Lvi přicestovali do zoologické zahrady na konci října. Po příletu si zvykali na chovatele a prostředí každý zvlášť a výhled do návštěvnického prostoru byl zakrytý rákosovou rohoží. Samec Jamvan a samice Ginni a Suchi jsou prvními čistokrevnými jedinci svého poddruhu, které indičtí chovatelé po více než 20 letech poskytli do Evropy.

„Zvířata se po příjezdu aklimatizovala poměrně rychle, hlavně samice. Lev je trochu konzervativnější. Pořád se ještě seznamují s prostorem pavilónu, lvice už začaly chodit do venkovního prostředí na krátké vycházky, aby si začaly zvykat na nízké teploty,“ řekl Novinkám kurátor savců Pavel Brandl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lví samec Jamvan (na snímku z 16. prosince)

Ředitel zoo Miroslav Bobek uvedl, že je důležité zvířata znát a pozorovat. „Práce s nimi je nepředvídatelná a vždy je to proces, který záleží na aktuální situaci,“ odpověděl Bobek na otázku, zda mají nějakou taktiku na zklidnění lvů.

Tři vzácné nepříbuzné jedince získala pražská zoo ze zoologické zahrady Sakkarbaug v indickém státě Gudžarát po více než dvouletém vyjednávání. Na něm se podílela i česká diplomacie. Bobek v této souvislosti vyzdvihl, že na tom měl lví podíl bývalý český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Samice (na snímku z 16. prosince) Ginni

Výměnou za lvy poskytne Zoo Praha do Zoo Saakarbaug pět klokanů, dva karakaly, čtyři papoušky a tři pávy. Touto dohodou obě zoo potvrdily zájem o dlouhodobou spolupráci.

Na světě už žije pouze necelých 500 lvů indických. Všichni jedinci, které získala pražská zoo, se narodili v zajetí. Chovatelé doufají, že se je podaří rozmnožit.

Reklama

Výběr článků

Načítám