Hlavní obsah

Pražská zoo ukázala gepardí paterčata

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

V sobotu se do pražské zoo sjeli všichni milovníci kočkovitých šelem. Návštěvníkům tam byla představena paterčata gepardů, která se narodila v polovině května. Doposud byla v zázemí, ale od soboty, kdy proběhly jejich křtiny, jsou i s matkou k vidění ve výběhu gepardů v dolní části zoo.

Pražská zoo představila gepardí paterčata veřejnostiVideo: Zoo Praha

 
Článek

Návštěvníci zoo byli tak nedočkaví, že se do areálu dostavili hodinu před otevřením. Gepardí výběh byl tak v obležení několik hodin. Samotné křtiny se totiž konaly až ve 13 hodin.

„Ve chvíli, kdy byla otevřena vrátka do výběhu, první vyšla matka Savannah. Zprvu šla odvážně, ale pak se zastavila, protože tam bylo skutečně hodně lidí, hlučili a byli nedočkaví. Pak se osmělila. Kolem ní se batolila paterčata. Chviličku jim trvalo, než si na výběh zvykla, ale už jsou tam jako doma,“ řekla Novinkám mluvčí zoo Alena Šteffelová s tím, že ve výběhu bylo připraveno jídlo, takže osmělování mláďat pojmenovaných Sid, Solo, Sam, Jenny a Jessi netrvalo dlouho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka paterčat byla zprvu obezřetná.

Kmotři

Čestných rolí kmotrů se ujali ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, sprinter Pavel Maslák, primátorka Adriana Krnáčová a kurátor chovu zvířat Petr Velenský.

Gepardí paterčata v pražské zooVideo: ZOO Praha

Nejrychlejší suchozemské zvíře

Gepard je známý jako nejrychlejší kočkovitá šelma. Může vyvinout rychlost až 100 km/hod. Pokud žije v zajetí, dokáže vyvinout zhruba poloviční rychlost. Má neobyčejně ohebnou páteř, která při běhu slouží jako pružina.

Gepard se při běhu prakticky nedotýká země, pohybuje se až 7 metrů dlouhými skoky. Mezi kočkami je jedinečný tím, že svou kořist uštve, což je spíše znak pro psovité šelmy.

Foto: archiv Zoo Praha

Paterčata gepardů se narodila v Zoologické zahradě Praha v polovině května.

Foto: archiv Zoo Praha

Samice na svá mláďata dohlíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám