Hlavní obsah

Pražská zoo bez lidí

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Zoo Praha je pro veřejnost uzavřena od 13. března až do odvolání. Do areálu nesmí nikdo a prázdný areál působí smutně. Prohlédněte si ve videu, jak vypadá jedna z nejnavštěvovanějších pražských atrakcí v době pandemie.

Prohlédněte si prázdnou zoologickou zahraduVideo: Jiří Bálek, Zoo Praha.

 
Článek

Mnoho zaměstnanců zůstává doma a v areálu zoo pracují hlavně ti, kdo mají na starost zvířata a nejzákladnější provoz: kurátoři, chovatelé, veterináři, krmiváři, údržbáři a podobně. Hrubým odhadem je nyní v zahradě ve srovnání s obvyklým stavem asi třetina pracovníků.

„Nejvíc nás trápí, jak v příštích týdnech zajistit péči o nejnáročnější zvířata. Jako příklad lze uvést slony. Jejich chovatelé jsou špičkoví profesionálové, kteří dokonale znají své svěřence a ti naopak znají je. Představa, že „slonaři“ uváznou v karanténě, byla zejména pro kurátora Pavla Brandla noční můrou už v době, kdy se ještě všude psalo o nevýznamné chřipečce,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně

Koktejl

Chovatelé na některých pracovištích jsou proto rozděleni do dvou týmů, které spolu nepřijdou do styku. Kdyby jeden tým šel do karantény, zastoupil by ho druhý. „Současně se ale připravujeme i na krizovou variantu, kdy by musely být nahrazeny oba týmy. Nezastírám, že zrovna ve sloninci by to v situaci, kdy tam očekáváme hned dva porody, byl velký problém,” uvedl Bobek.

Zvířatům chybí lidé

„Zvířata nepřítomnost návštěvníků vnímají. Pro některá znamená nedostatek vnějších podnětů, jiným na druhou stranu spíše vyhovuje. Aby příznivci zoo mohli sledovat alespoň střípky z dění v Zoo Praha, spustili jsme Youtube kanál Krátce ze zoo, na němž chovatelé zveřejňují krátká videa zachycující dění za branami uzavřené zoo,“ řekl Bobek.

Život zvířat jde ale dál, epidemie neepidemie. V první den, kdy byla zoo pro veřejnost uzavřena, se u lemurů narodila dvojčata. Mláďata však téměř každým dnem přibývají také u dalších savců, stejně jako ptáků a plazů. Někde se zas objevují snůšky a třeba u ledních medvědů zrovna probíhá prvotní fáze rozmnožovacího cyklu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Otevření snad na konci května

Na konci března měla zoo pro návštěvníky naplánováno otevření nové australské expozice nazvané Darwinův kráter a představení mnoha jejích jedinečných obyvatel. „V první řadě čtveřice ďáblů medvědovitých, těch 'Belzebubových štěňat', které jsme z Tasmánie dostali jako teprve druhá zoo v Evropě. Epidemie koronaviru nám náš plán zhatila,” sdělil ředitel.

„Náhradní termín slavnostního otevření Darwinova kráteru jsme předběžně stanovili na 30. května. Nevím, jestli ho bude možné dodržet, ale v každém případě se po odeznění epidemie těším na viděnou v Zoo Praha,“ těší se Bobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám