Hlavní obsah

Pražská restaurace Allegro obhájila michelinskou hvězdičku

– Praha

Známá pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons již potřetí obhájila jednu michelinskou hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin. Další čtyři restaurace opět získaly ocenění Bib Gourmand, které znamená, že nabízejí "dobré jídlo za přijatelné ceny", informoval mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel.

Foto: archív, Právo

Restaurace Allegro

Článek

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2011 zahrnuje ve svém 30. vydání výběr hotelů a restaurací ve 44 městech 20 evropských zemí. Z českých restaurací se v něm objevily Aromi, SaSaZu, Le Terroir a Divinis. V prestižním francouzském průvodci byly s oceněním Bib Gourmand také loni.

Ředitel pražského hotelu Four Seasons René Beauchamp neskrýval radost z toho, že se hotelová restaurace vyhlášená italskými a středomořskými specialitami může nadále pyšnit michelinskou hvězdičkou. "Je však nutné zdůraznit, že nejdůležitějším je pro nás spokojený host - ať už máme hvězdu nebo ne," uvedl.

Klientela je překvapivě spíše místní

Těší ho také, že více než 60 procent hostů je místních, což je podle něj pro hotelovou restauraci dost neobvyklé. Andrea Accordi, šéfkuchař oceněné restaurace Allegro, si pochvaluje také spolupráci s místními dodavateli. I díky šikovnému pražskému řezníkovi má skvělého dodavatele na tradiční klasickou klobásu, která patří do jeho oblíbeného rizota tasta sal, zdůraznil ve svém vyjádření.

Průvodce, který se na trhu poprvé objevil v roce 1982, nabízí výběr hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích: letos je to 1557 hotelů a 1771 restaurací, z toho bylo do výběru zahrnuto poprvé 110 hotelů a 199 restaurací. V průvodci je 15 tříhvězdičkových, 58 dvouhvězdičkových a 284 jednohvězdičkových restaurací.

Úspěch zaznamenaly kvalitní restaurace v Budapešti

Tříhvězdičková nepřibyla v porovnání s loňskem žádná, dvouhvězdičkových je nově šest a podniků s jednou hvězdičkou 39. Označení Bib Gourmand má 239 restaurací, z nich 46 je v přehledu nově.

Zajímavostí průvodce je prudký nárůst kvalitních restaurací v Budapešti, kde jsou dvě restaurace oceněné jednou hvězdičkou a čtyři s oceněním Bib Gourmand. Ze středoevropských zemí jsou v něm letos zahrnuty také restaurace v polské Varšavě a Krakově. To podle autorů průvodce potvrzuje populární evropský trend - kvalitní jídlo za rozumné peníze.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2011 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města. Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce Viamichelin.com, kterou ročně navštíví více než 400 miliónů lidí. K dispozici jsou i speciální aplikace pro iPhone pro celou Evropu za zhruba 360 korun (14,99 euro) a pro jednotlivé země za více než 190 korun (7,99 euro).

Reklama

Výběr článků

Načítám