Hlavní obsah

Přátelé se rozloučili s Američany

– NEW YORK

Desítky miliónů Američanů se ve čtvrtek definitivně po deseti letech rozloučily se seriálem Přátelé, který si záhy po odvysílání prvních epizod získal své skalní příznivce. Odhaduje se, že poslední díl na programu NBC u televizních obrazovek sledovalo přibližně 58 miliónů diváků.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Je to smutný čtvrteční večer," cituje americký tisk Julii Hirnerovou. Tracy Johnsonová, které je dvacet šest let, vysvětluje, proč se bude lidem po šestici mladých chlapců a dívek stýskat. "Je to legrační, ale já s nimi cítím spřízněnost. Spřízněnost může cítit každý, komu je méně než třicet. My všichni jsme měli alespoň jednou za život zážitek jako oni, Přátelé," říká Johnsonová.

Přitahoval lehkostí

Podle kritiků je velmi překvapující, že si seriál získal obrovskou oblibu, když vlastně vůbec nic neřeší, vystupují v něm stále stejné postavy, které se potýkají se stále stejnými problémy. Americký tisk však napsal, že právě zobrazovaná lehkost života je na něm nejpřitažlivější.

"Show žilo z vlastní podstaty, dolovalo z ní stále směšnější a pokroucenější příběhy, kdy přátelé chodili s přítelkyněmi, uzavírali svazky a pak je zase ceremoniálně rozplétali v nikdy nekončícím incestním kruhu," napsal například list San Francisco Gate.

Ross a Rachel spolu

V posledním díle se Ross a Rachel přece jen do sebe zamilovali, jejich romance vyživovala seriál takřka od jeho premiéry. Monica a Chandler se dočkali dvojčat a přestěhovali se do domu na předměstí, aby tam vychovávali svá dítka. V emotivní scéně v závěru populární šestice odkládá klíče na kuchyňský pult a společně míří na poslední kávu do oblíbené manhattanské kavárny Central Perk.

Za celou dobu vysílání od roku 1994 Přátelé odehráli dohromady 236 epizod. Cena reklamních spotů během posledního dílu seriálu se vyšplhala na dva milióny dolarů za třicet vteřin.

Populární šestici Rachel, Moniky, Phoebe, Chandlera, Joeyho a Rosseho ztělesnili Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Lisa Kudrowová, Mathew Perry, Matt LeBlanc a David Schwimmer.

Reklama

Související témata:

Související články

Seriál Přátelé je pro Číňany příliš sexy

Populární seriál Přátelé nepřijímají diváci všude na světě se stejným nadšením. V Číně byl přijat rozporuplně a místní úřady ho vyhodnotily jako příliš smělý,...

Matthew Perry znovu jede v drogách

Přestože se čtyřiatřicetiletý herec Matthew Perry již několikrát snažil vymanit z vlivu omamných látek a podrobil se dvěma detoxikačním kúrám, v současnosti...

Výběr článků

Načítám