Hlavní obsah

Prach z černých děr "stvořil" první hvězdy, a tedy i člověka

– MANCHESTER
Právo, mcm

Nejstarší hvězdy - a následně vše živé na nich - vznikly díky prachu z černých děr. Ukazují to údaje amerického teleskopu Spitzer, který sledoval kvasar vzdálený 8 miliard světelných let.

Článek

Kvasar se skládá ze superobří černé díry a prašného oblaku kolem. Ve "větru" této černé díry odhalili britští a američtí vědci množství prachových částic.

"S překvapením jsme zjistili, že to, co vypadá jako čerstvě vzniklý prach, proudí ve větrech, které vanou ze superobřích černých děr. To by mohlo vysvětlit, kde se vzal prach potřebný pro vznik první generace hvězd v raném vesmíru," uvedla doktorka Ciska Markwick-Kemperová z britské Manchesterské univerzity.

Vědci našli ve větru černých děr stopy skla, písku, mramoru, křišťálu a dokonce i rubínů a safírů. Důležitá je jejich funkce: u prvních hvězd, které byly zpočátku jen oblaky plynu, fungovaly tyto částice podobně jako prach ve vlhkém ovzduší - staly se zárodkem "kapek" hmoty, z níž vznikla nejstarší slunce a dávno zaniklé planety. Z prachu jejich "mrtvol" se pak rodily nové hvězdy, jejich oběžnice i vše, co je na nich - tedy i Slunce, Země a... lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám