Hlavní obsah

Pozor na pizzu a medvědy: Překladateli do znakové řeči se nevyvedlo informování o hurikánu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud neslyšící obyvatelé floridského okresu Manatee sledovali místní televizní varování před hurikánem Irma, museli jen nechápavě kroutit hlavou. Překladatel do znakové řeči totiž svou roli nezvládl a životně důležité informace překládal zcela nesmyslně. Obyvatelé tak dostali informaci o „medvědích monstrech“ či „hračkách pro Mexičany“.

Foto: Profimedia.cz

Překladatel znakoval úplné nesmysly.

Článek

Na hlášení odvysílané minulý pátek upozornila na YouTubu překladatelka Jane Smithová o den později. Záznam doplnila o titulky, které dokládají, co přesně překladatel sděluje. Jde většinou o útržky vět, které nedávají žádný smysl.

Na záznamu zastupitelka Robin DiSabatinová říká: „Potřebujeme, abyste byli v bezpečí.“ Překladatel větu přeloží slovy „Potřeba být medvědím monstrem“. O chvíli později DiSabatinová hovoří o tom, že děti můžou být traumatizovány a je dobré pro ně mít hračky. Ve znakové řeči se neslyšící dozvěděli pouze větu „hračky pro ty, kteří jsou Mexičany“.

Ve vysílání zazněla řada důležitých informací o otevírání nouzových center a způsobu evakuace. Překladatel znakoval řadu nesmyslných slov, jako například „Pizzu chtít ty jsi“ a podobně.

„Je to strašné a trapné,“ řekl místním novinám Bradenton Herald Jason Hurdich, profesor na Clemsonské univerzitě, který je certifikovaným překladatelem do znakové řeči a sám své služby během hurikánu poskytl.

Největší kritika se snesla na samotného překladatele, ten ale podle všeho za celou situaci nemůže. Není to profesionál a slouží u místní pobřežní hlídky. „Má neslyšícího bratra a o překlad byl požádán,“ uvedl tiskový mluvčí okresu Manatee Nick Azzara s tím, že příště okres zažádá o certifikovaného překladatele. Podle Hurdicha by všechny úřady měly mít pro tyto případy připraveného profesionála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám