Hlavní obsah

Potápěče pokousal žralok, naštěstí kolem zrovna pluly zdravotní sestry

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že je důležité být v pravý čas na pravém místě, svědčí případ sedmatřicetiletého potápěče Maria Avily, kterého pokousal u pobřeží Miami žralok. Kolem totiž zrovna plula loď se zdravotními sestrami na palubě, které muži zachránily život.

Foto: Profimedia.cz

Na Floridě se jednalo v ten den již o třetí žraločí útok (Ilustrační foto).

Článek

Avila se 3. srpna se svými přáteli věnoval poblíž města Key Biscayne podvodnímu rybolovu, když ho pokousal žralok. Jeho kamarádi ho rychle naložili do člunu, zaškrtili mu ránu a přivolali projíždějící výletní loď, na které ke štěstí pokousaného pluly i dvě zdravotní sestry Christine Hainesová a Glaiza Martinová.

Ty promptně zareagovaly a jaly se muže zachraňovat. Potápěč byl pokousaný na levé paži, podle Christine Hainesové na třech místech. „Měl na sobě neopren, ale kousance byly nejméně na třech místech jasně vidět. Bylo tam docela dost krve,“ uvedla Hainesová.

I když mu kamarádi uvázali škrtidlo, ztrácel Avila stále dost krve. „První, co jsme udělaly, bylo zastavení krvácení,“ řekla Hainesová a dodala, že ve chvíli, kdy se potápěč dostal na loď, se ho už zmocňovaly závratě. Kapitán výletní lodi pak zavolal tísňovou linku 911. Záchranáři dorazili zhruba do dvaceti minut.

Třetí útok žraloka v jediný den

Na palubě se nacházel i Kayle Evans ze společnosti Hot Shot Charters, která výletní loď provozuje. „Jen jsem se ho snažil udržet vzhůru, než dorazí záchranáři, a ptal se ho, jestli něco nepotřebuje. Poprosil mě, abych ho opláchl od krve, která byla na celé palubě,“ vzpomíná a dodal, že muž několikrát řekl slovo „žralok“.

Podle Mika Berarda, kapitána vodní záchranky z okresu Volusia County, se přitom jednalo už o třetí žraločí kousnutí na Floridě v jediný den. Další dvě byla zaznamenána na pláži New Smyrna, kde žralok kousl do ruky a zápěstí dvacetiletou surfařku, další žralok pak kousl do pravé nohy 21letého muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám