Hlavní obsah

Poslední slova před smrtí: Budu v pořádku, ptal se mladík po uštknutí vlnožilem

Novinky, tcs

Teprve druhou známou oběť v historii má patrně na svědomí vodní had jménem vlnožil velký. Stal se jí třiadvacetiletý Brit Harry Evans na rybářské lodi plující zhruba 75 kilometrů od australských břehů v Severním teritoriu. Had kousl muže při skládání rybářských sítí. Otázka, zda bude v pořádku, byla jeho poslední větou před smrtí, která přišla o několik desítek minut později.

Foto: Profimedia.cz

Smrt na Brita číhala v rybářské síti (ilustrační foto).

Článek

V úterý se v Austrálii uskutečnilo koroniální slyšení (veřejné slyšení před soudem, které má za cíl osvětlit příčinu smrti a okolnosti, které k ní vedly), jež se věnovalo případu z loňského října. Tehdy Brit Harry Evans podlehl hadímu uštknutí a stal se tak po 85 letech druhou známou obětí vlnožila velkého.

Bylo slunečné ráno 4. října, loď The Ocean Explorer specializující se na lov krevet rybařila v Carpentarském zálivu a Harry Evans právě skládal rybářské sítě. Vtom ho do ruky kousl had, který v sítích zřejmě uvázl.

Většina hadů, kteří se takto dostanou na palubu, není jedovatých a rybáři je běžně házejí zpět do vody. Proto kapitán lodi Nicholas Huard poslal Evanse nejprve do sprch s tím, že se mu pak někdo na ránu podívá. Během slyšení kapitán lodi prohlásil, že vzhledem k událostem, které následovaly, by nyní mladíkovi okamžitě poskytl první pomoc.

Po sprše se Evans vydal za prvním důstojníkem Chadem Hastingsem, aby mu ránu ošetřil. „Cítím se fajn,“ oznámil mu. Jenže jeho zdravotní stav se po pár minutách začal zhoršovat. „Budu v pořádku?“ zeptal se Chada. První důstojník mu odvětil, že určitě bude, začal ale na internetu zjišťovat, co mohlo způsobit symptomy, kterými Evans trpěl. Po chvíli zbledl, když zjistil, jak jedovatí mohou vodní hadi být.

Šance na záchranu prakticky neexistovala 

Vlnožil velký (Pseudolaticauda semifasciata) je poměrně pomalý a na ryby raději číhá skryt v útesech, i proto není příliš agresivní a na člověka útočí, jen pokud je vyprovokován. Jejich jed je však desetkrát prudší než jed smrtelně nebezpečné kobry. Odborníci se domnívají, že tragickou shodou okolností Evans narazil právě na vlnožila.

Krátce poté, co se zeptal, zda bude v pořádku, upadl mladý muž do bezvědomí. Posádka okamžitě uvědomila záchrannou službu. Kapitán Huard nařídil zamířit k pobřeží a vyjet záchranným vrtulníkům vstříc.

Dispečeři poradili lodi, aby zamířila k přístavu Groote, komunikace však byla zmatená. „Instrukce nebyly jasné, dokud jsem se nezeptal, zda mám plout ke Groote, nebo k Bing Bongu. Plul jsem kvůli tomu hodinu špatným směrem,“ uvedl kapitán.

Lékařský personál se na palubu lodi dostal až za dlouhých šest hodin. Nezbylo mu nic jiného než konstatovat smrt mladého muže. Soudní pitva však prokázala, že ani nejrychlejší možná pomoc by Evanse nezachránila. Jed účinkoval příliš rychle. „Jediná šance na záchranu byla odborná intubace. Takhle byla smrt nevyhnutelná, bez ohledu na to, co se udělalo,“ uvedl jeden z lékařů Kelvin Currie.

Nic netušící turista si hrál s chobotničkou, která patří k nejjedovatějším podmořským tvorům

Koktejl

„Na lodi se cítil v bezpečí a nejšťastněji ve svém dospělém životě,“ uvedla zničená matka Sharon Evansová. Dodala, že doufá, že synova smrt přinese zlepšení podmínek na rybářských lodích. Slyšení odhalilo, že rybáři si často nejsou vědomi nebezpečí, které na ně může číhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám