Hlavní obsah

Politici hájili vepřové s prasaty na hlavě

Novinky, nčs

Mor prasat, který se objevil na území Jižní Koreje, vyvolal mezi obyvateli obavy z konzumace vepřového masa. Tamní zákonodárci se proto rozhodli uklidnit veřejnost vystoupením před novináři. K vysvětlení situace dokonce zvolili tematické přestrojení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Korejští politici vystoupili v maskách prasatVideo: AP

 
Článek

Zákonodárci se před budovou Národního shromáždění sešli, aby před médii vystoupili s prohlášením týkajícím se vepřového masa. To se u části veřejnosti ocitlo v nemilosti poté, co se v zemi objevily případy afrického moru prasat.

Politici s prasečími čepicemi rozdávali úsměvy před novináři a hovořili zejména o podpoře místních farmářů. „Objevily se dezinformace, na základě kterých byla výrazně omezena konzumace vepřového masa. Chtěl bych říct, že prasečí mor nemá vliv na lidské zdraví,” řekl lídr vládnoucích demokratů Lee Hae-cha s čepičkou v podobě čuníka na hlavě.

Ten apeloval na obyvatele, aby naopak pomohli ekonomice konzumací vepřového a podpořili tak místní farmáře, kteří museli ve snaze zabránit šíření choroby porazit mnoho prasat. To by rovněž mohlo vést ke zdražení masa.

Pro lidi neškodný

Africký mor prasat je vysoce nakažlivý a nevyléčitelný. Uhynou téměř všichni vepři, kteří se nakazí. Pro člověka ovšem nebezpečný není.

V Jižní Koreji se objevil teprve nedávno. Vyrojily se spekulace, že se nákaza do země dostala přes přísně střeženou demilitarizovanou zónu, která odděluje Jižní a Severní Koreu.

Reklama

Výběr článků

Načítám