Hlavní obsah

Podnikatel udělal z obyvatel své rodné vesnice milionáře

Novinky, vps

Obyvatelé malé španělské vesničky Cerezales del Condado se můžou radovat. Místní rodák Antonino Fernández, který šéfoval firmě produkující slavné pivo Corona, totiž každému z nich po své smrti odkázal v přepočtu přes 60 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fernández se ve vesničce narodil v roce 1917. Měl 12 sourozenců a vyrůstal ve velké chudobě, například musel ve 14 letech opustit školu, protože jeho rodiče si to nemohli dovolit.

V roce 1949 emigroval do Mexika, kam ho pozval strýc jeho manželky. Vlastnil nápojářskou firmu Grupo Modelo a tehdy 32letému Španělovi nabídl místo ve skladu. Fernández se ukázal jako schopný zaměstnanec a rychle stoupal v kariérním žebříčku.

V roce 1971 se stal šéfem společnosti a ve funkci vydržel do roku 1997. Poté ještě osm let sloužil jako předseda představenstva. Pod jeho vedením se z piva Corona Extra stala světoznámá značka a jedno z nejznámějších piv vůbec. Nápoj je samozřejmě obrovsky populární v domovském Mexiku, ale třeba v USA se jedná o druhé nejvíc dovážené pivo.

Ocenil ho i král

Fernández zemřel letos na konci srpna ve věku 98 let, až teď ale vyšlo najevo, že ačkoliv prožil většinu života v Mexiku, nezapomněl na své kořeny, uvedl The Daily Telegraph. Celkem 80 obyvatelům rodné vesničky odkázal 169 miliónů liber, což je v přepočtu přes 60 miliónů korun na osobu.

„Nevím, co bychom bez Antonina dělali. Předtím jsme neměli žádné peníze,“ řekl majitel jediného baru ve vesnici Maximino Sanchez.

Fernándezova dobrosrdečnost není až tak překvapující, během svého života se totiž věnoval četným charitativním projektům, a to i v domovském Španělsku, kde ho za jeho činnost ocenil i předchozí král Juan Carlos.

Ve Španělsku i v Mexiku založil charitativní organizace snažící se zajistit pracovní příležitosti pro postižené lidi. Ve své rodné vesničce v roce 2009 vytvořil společnost podporující lokální aktivity. Až po jeho smrti ale vyšlo najevo, jak moc měl toto místo rád. Na jeho počest tam teď proto budují nové kulturní centrum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám