Hlavní obsah

Podívejte se na mistrovství ČR ve famfrpálu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Famfrpál už dávno není jen hrou na létajících košťatech v knihách J. K. Rowlingové o Harry Potterovi. Jeho „mudlovská“ verze přitahuje stále více lidí po celém světě. V České republice existuje momentálně šest týmů, které si to minulou sobotu v Českých Budějovicích rozdaly o titul mistra republiky.

Foto: Tomáš Krabač

I když to tak na této fotografii nevypadá, hráči během hry opravdu nelétají.

Článek

Místo čarodějných hábitů sportovní dresy a místo košťat plastové tyče. Sportovní verze famfrpálu se od té knižní v mnohém liší. Namísto létání hráči pochopitelně pouze běhají, zlatonka není zlomyslný míček, který dokáže sám létat, ale je to speciální hráč, kterého se snaží hráči obou týmů chytit.

Mohlo by se zdát, že je famfrpál hrou podivínů, ale ve skutečnosti se jedná o fyzicky náročný sport a v týmech najdete spíš sportovce než nadšené fanoušky knih. Navíc jde o jeden z mála sportů, který je smíšený a hrají ho muži a ženy společně.

Hráči skutečného famfrpálu nelétají, ale běhají. Místo košťat mají plastové tyče

Koktejl

Třetí mistrovství republiky ve famfrpálu se odehrálo v Českých Budějovicích a kromě tradičních pěti týmů z Prahy, Brna, Olomouce, Plzně a domácích Budějovic se ho letos zúčastnil nováčkovský tým Žateckých Zlatonek.

Foto: Tomáš Krabač

Ulovit zlatonku, která se houpe hráči za pasem, je těžší, než by se mohlo zdát.

„Letošní mistrovství s celkem šesti účastnícími se týmy a více než osmdesáti hráči se stalo doposud největším setkáním hráčů famfrpálu v Česku,“ pochvaloval si akci prezident České asociace famfrpálu (ČAF) Ondřej Huňák.

Popularita sportu stále roste

Titul mistra po celodenním klání obhájil tým Prague Pegasus, který ve finále zvítězil nad svými rivaly Brno Banshees. Kromě poháru získal pražský tým možnost reprezentovat Českou republiku na mezinárodním turnaji European Quidditch Cup, což je ekvivalent fotbalové Ligy Mistrů.

Ve Florencii se konalo mistrovství světa ve famfrpálu

Koktejl

Sportovní varianta famfrpálu byla vymyšlena v roce 2005 v USA a od té doby jeho popularita stále stoupá. Na světě existuje zhruba 500 týmů ve čtyřiceti různých zemích, jen v USA je 153 týmů a řada z nich má v podstatě profesionální podmínky – má k dispozici špičkové vybavení i široké realizační týmy. V Evropě momentálně působí kolem 250 týmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám