Hlavní obsah

Podívejte se, jak laserový paprsek vmžiku usmaží komára

Novinky, Jakub Kynčl

Vynálezce Nathan Myhrvold se rozhodl vyrazit do boje proti malárii. Každých 43 sekund zemře na malárii jedno dítě. Myhrvold svolal dohromady přední mozky ve firmě Intellectual Ventures Lab a netrvalo dlouho a dostavil se nápad. Nový přístroj je schopen sledovat komáry, na základě frekvence mávání křídly rozeznat pohlaví a následně samičky zabít laserem.

Článek

Pokud si myslíte, že je podobný přístroj na zabíjení komárů těžké vyrobit, tak se mýlíte. Firmě se podařilo sestrojit prototyp z věcí volně prodejných na dražebním serveru eBay. Mimo jiné byl použit i blu-ray přehrávač a laserová tiskárna.

Přístroj vznikl na popud nadace Billa a Melindy Gatesových, kteří uvedli, že hledají cestu, jak snížit počet obětí, které umírají na malárii. Nový přístroj je podle všeho extrémně účinný. Za vteřinu dokáže zabít 50 až 100 komárů bez toho, aby ublížil jinému hmyzu.

“Je to skvělé, můžete za noc zabít milióny komárů, a to vše bez toho, abyste ublížili byť i jedinému motýlovi," uvedl nadšeně Myhrvold, který také poskytl médiím zpomalené video ukazující, jak paprsek pracuje.

Přečtěte si také
Nový strašák Evropy - Q horečkaBakterie, kterou nezničí ani dezinfekce, zabíjí celá stáda dobytka. V ohrožení jsou ale i lidé. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám