Hlavní obsah

Podívaná na obloze, v noci ji rozzáří Perseidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce meteorů Perseid astronomové očekávají v noci na pondělí. Na temné letní obloze, kterou nebude osvětlovat Měsíc, by měl zazářit zhruba každou minutu jeden meteor. Letos čekají pozorovatele, když to počasí dovolí, jedinečné zážitky, uvedl místopředseda Společnosti pro meziplanetární hmotu Ivo Míček.

Článek

Perseidy zdánlivě vylétají z takzvaného radiantu, to znamená z průsečíku zpětně protažených drah Země a komety, který prochází souhvězdím Persea. Podle něj se také jmenují.

Přátelé noční oblohy naleznou souhvězdí večer nad severovýchodním obzorem. Prozradí ho létající meteory, které z něj budou vyletovat všemi směry.

Astronomové doporučují sledovat na obloze okolí Polárky, souhvězdí Malé medvědice (Velký vůz) nebo Kasiopeji (na obloze tvoří písmeno "W") a Kefea, případně Andromedy a Pegase. Potěší i planety Jupiter, který září zvečera na jihozápadě v souhvězdí Hadonoše a zapadá po půlnoci, a Mars, který vychází po půlnoci a nalézá se v souhvězdí Býka. Pozorování jim zpestří padající hvězdy, jak se v Česku meteorům říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám