Hlavní obsah

Pochod proti globálnímu oteplování ve Francii zakázali. Bylo moc vedro

Protestní pochod, jehož účastníci chtěli vyzvat k účinnějšímu boji proti změnám klimatu, se měl konat v pátek na východě Francie. Pořadatelům však udělalo čáru přes rozpočet právě extrémní vedro. Pochod, který měl upozorňovat zejména na oteplování planety, úřady zakázaly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pochodovat na podporu ochrany klimatu se mělo mezi obcemi Chaux a Bouilland ve východofrancouzském departementu Côte-d'Or, které jsou od sebe vzdálené zhruba deset kilometrů.

Výběr míst startu a cíle přitom nebyl zdaleka náhodný. Jméno Chaux se ve francouzštině vyslovuje stejně jako slovo chaud, tedy teplý či horký, a Bouilland jako slovo bouillant, tedy vařící či vroucí. Čáru přes rozpočet ale nakonec organizátorům pochodu z organizace Les Amis de la Terre (Přátelé Země) udělalo extrémní počasí, za které podle nich mohou právě klimatické změny.

Naměřili rekord

Kvůli vlně veder, která v minulých dnech sužovala nejen Francii, ale celou jižní, západní a střední Evropu, prefektura departementu Côte-d'Or pochod zakázala. Kromě vysokých teplot byla totiž podle úřadů v den plánované akce ve vzduchu i zvýšená koncentrace ozonu, a zdraví účastníků pochodu tak mohlo být ohroženo.

Vyjma klimatického pochodu prefektura zakázala i několik sportovních akcí, informovala AFP. V pátek padl dosavadní francouzský teplotní rekord. V Gallargues-le-Montueux na jihu země naměřili 45,9 stupně Celsia. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám