Hlavní obsah

Plameňákovi amputovali nohu, dostal místo ní protézu

Brasilia
Aktualizováno

Šestiletý plameňák chilský v zoologické zahradě v brazilském městě Sorocaba dostal umělou nohu. Jde pravděpodobně o první takovou protézu u plameňáka, informovala agentura AP s odvoláním na chovatele. Dotyčný jedinec si před měsícem zlomil levou nohu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plameňák dostal na amputovanou nohu protézu Video: Reuters

 
Článek

„Abychom zabránili infekci a jejímu zanesení do zbytku těla, což by ho zabilo, rozhodli jsme se nohu amputovat a dát mu protézu,” řekl zvěrolékař André Costa, který operaci prováděl.

Podle Costy není jasné, jak růžový pták k úrazu přišel, ale možná prý do něj „narazil jeden z nemotorných pelikánů, kteří sdílejí stejný výběh”, nebo na něj zaútočil některý z jeřábů korunních, kteří jsou velmi agresivní a hlídají si své teritorium.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Plameňák s protézou

Ať byla příčina zlomeniny jakákoli, s jednou nohou by měl plameňák malou šanci na přežití, a tak se zoo rozhodla dát mu umělou končetinu na bázi karbonových vláken.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Operace plameňáka

Během několika dnů si invalida na novou nohu zvykl tak skvěle, že ji dokázal zasunout pod tělo a zaujmout typický plameňákovský postoj na jedné noze.

Plameňák ale ještě nemá zcela vyhráno. Podle Costy je zatím izolovaný od ostatních jedinců a zpět do hejna bude uváděn postupně.

„Ostatní ptáci by mohli protézu vnímat jako objekt útoku, ne jako nohu,” upozornil expert. „Mohli by se mu vyhýbat nebo na něj zaútočit, dokonce ho i zabít,” obává se Costa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám