Hlavní obsah

Pivo je vhodné proti rakovině prostaty

Novinky, Famous
CORVALLIS

Jedna z hlavních složek piva - xanthohumol - je podle nové studie výbornou zbraní proti rakovině prostaty. Látka obsažená v chmelu dokáže blokovat proteiny v buňkách kolem prostaty.

Článek

"O protirakovinný účincích xanthohumolu se ví již deset let. Nyní se nám konečně podařilo potvrdit, že může být vhodný také jako prevence u rakoviny prostaty," řekl Fred Stevens z Oregonské státní univerzity.

Podle Stevense, který působí na fakultě farmakologie, je ale nutné si uvědomit, že by musel běžný smrtelník vypít alespoň sedmnáct piv, aby na něj začal xanthohumol blahodárně působit. "Je nutné zapracovat na tom, abychom v chmelu obsah této složky zvýšili na maximální možnou míru. Jedině tak bude pivo vhodným lékem na rakovinu prostaty a také další typy rakoviny," dodal Stevens.

Xanthohumol byl v pivu objevem poprvé v roce 1913 a jeho blahodárné účinky na zdraví jsou známy zhruba deset let. Vedle rakoviny prostaty dokáže ochránit také například před rakovinou tlustého střeva. Vědci věří, že by mohl být v budoucnu vhodnou zbraní proti mnoha typům nádorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám