Hlavní obsah

Pilot zachránil posádku lodi před jistou smrtí neuvěřitelným manévrem

Novinky, vrb
Glama

Norská posádka rybářské loďky jen o vlásek unikla před tragédií. Od utonutí v divoké vodě přehradního přepadu ji na poslední chvíli zachránil pilot vrtulníku.

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot vrtulníku zachránil posádku lodi neuvěřitelným manévrem

 
Článek

Poklidné rybaření na řece Glomma v jižním Norsku se pro June Kristiansenovou a Michaela Waltona proměnilo během několika vteřin v horor. Nejdelší a největší norský tok je málem pohltil poté, co kvůli ostrému kameni vyčnívajícímu ze dna přišli o spodní část motoru. Člun, na kterém nebyla k dispozici vesla, se stal neovladatelným a táhl proud loďku s posádkou směrem k velkému a dravému přehradnímu přepadu.

„Bylo to strašně rychlé. Michael chtěl, abychom skočili do vody a plavali, ale já jsem to považovala za špatný nápad. Vzhledem k tomu, jak silný je tu proud, určitě by se nám nepodařilo doplavat ke břehu,“ popsala dramatickou situaci Kristiansenová.

Pár měl jen několik desítek vteřin na to, aby zavolal policii. Okamžitá záchrana by se nezdařila, kdyby se úplnou náhodou v té oblasti nepohyboval policejní vrtulník. Pilot byl prý na místě do dvou minut a dokázal rychle a duchapřítomně vyhodnotit situaci.

Podařil se mu neuvěřitelný manévr. Tím, že slétl těsně nad loď, způsobil, že vítr vycházející z rotoru plavidlo dotlačil ke břehu. "Přemýšlel jsem o tom, co by se stalo, kdyby policejní vrtulník nebyl poblíž," dodal zachráněný Michael Walton.

Reklama

Výběr článků

Načítám