Hlavní obsah

Pijavky si smlsly na krvi dobrovolných zooložek

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

První potravou dvou pijavek lékařských, které se v plzeňské zoo probudily ze zimního spánku, byla krev dvou zooložek. Krvelační tvorové dokázali sát lidskou krev nepřetržitě více než hodinu. Zpočátku sotva viditelné žížalky dosáhly během krmení až padesátinásobek svého objemu.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Radegast se vrací

Článek

"Přihlásily se dvě dobrovolnice, které si to chtěly vyzkoušet. Pořádným krmením jsme chtěli pijavky nabudit, aby se rozmnožily. Uvidíme, jestli nyní nakladou vajíčka a vylíhnou se mláďata," řekl hlavní zoolog Vítězslav Honsa.   

Nakrmené pijavky odpadly

Podle něho byly pijavky lékařské v minulosti součástí medicíny. "Lidé je ve větším počtu využívali k tomu, aby odebraly krev z těla a tělo vyčistily. Pijavky při sání vylučují léčivé enzymy, které mimo jiného zabraňují i srážení krve. To se ukázalo i nyní, když pijavky po krmení odpadly a z rukou dobrovolnic se delší dobu řinula krev," dodal Honsa s tím, že další krmení přijde na řadu za několik měsíců, kdy teprve dotráví dnešní sousto.

"Mě jako parazitoložku zajímalo, jaké to je. Proto jsem podstoupila tuhle zkoušku. Na první pohled pijavky budí strach, ale dá se to snést. Ze začátku to trochu píchlo, když se pijavice prohlodávala kůží k cévě. Ale vzhledem k tomu, že vypouští látku, která tlumí bolest, už to potom nebolí. V podstatě necítíte, že máte něco na rukou," řekla jedna z dobrovolnic Jana Bulantová. 

Reklama

Související články

Tygr šel k zubaři na prohlídku

Pracovníci plzeňské zoologické zahrady se ve středu podívali na zoubek tamnímu sibiřskému tygrovi Mauglímu, který váží dvě stě padesát kilogramů. Před zákrokem...

Vzácná koza porodila čilého Budulínka

Kůzle girgentánského plemene, kterému ve volné přírodě hrozí zánik, se před týdnem narodilo v plzeňské zoologické zahradě. Dostalo jméno Budulínek a má se čile...

Vosa se narodila v břiše sklípkana

Zoologická zahrada v Plzni se může chlubit naprostým unikátem. Dva její zaměstnanci přivezli z vědecké výpravy z Chile vosu, která se rodí v břiše pavouka...

Výběr článků

Načítám